
Veistosmainen museorakennus on kohtaamisen, monimuotoisuuden ja avoimuuden symboli
Historian ja tulevaisuuden museo, kilpailuehdotus
Sijainti: Turku
Vuosi: 2023–2024
Koko: 8600 m²
Kilpailun järjestäjä: Turun kaupunki, SAFA

Koti Suomen vanhimman kaupungin tarinoille
Turun kaupungin ja Suomen Arkkitehtiliitto SAFA:n järjestämän kilpailun tavoite oli löytää ehdotus kansainvälisesti kiinnostavasta ja arkkitehtonisesti poikkeuksellisesta museorakennuksesta, joka sijoittuu kulttuurihistoriallisesti ainutlaatuiseen ympäristöön. Historian ja tulevaisuuden museo tulee olemaan Turun uudistuvan Linnanniemen alueen ensimmäisiä uudisrakennuksia. Vuonna 2029 Turun kaupunki täyttää 800 vuotta. Valmistuneen museon päänäyttely kertoo Suomen vanhimman kaupungin ja sen asukkaiden tarinoita yhdistäen olemassa olevia kokoelmia sekä uusimpia tarinankerronnan tapoja ja teknologioita.
Turkuun syntyy uuden museon myötä uusi vetovoimainen museokeskittymä, johon kuuluvat Turun linna, Merikeskus Forum Marinum sekä Historian ja tulevaisuuden museo. Suunnittelun lähtökohtana oli muodostaa uudesta museorakennuksesta ja Turun linnasta alueen identiteetin kiteyttävä kokonaisuus niin, että uusi museo kunnioittaa keskiaikaista linnaa alueen historiallisena maamerkkinä.


Veistoksellinen Kastor on voimansa kontrasteista saava kohtaamispaikka
Tähdet ovat ikivanha inspiraation lähde. Ne edustavat unelmia ja pysyvyyttä, antavat suuntaa ja ohjaavat ajatukset tulevaisuuteen. Tähtien valo on kuitenkin miljoonia vuosia vanhaa. Kun katsomme tulevaisuuteen, näemme historian.
Kastor (lat. Castor) on pohjoisen pallonpuoliskon kirkkaimpia tähtiä. Se on toiminut vuosisatoja merenkulun navigoinnin apuna, yhdistänyt ihmiset paikkaan ja lopulta toisiinsa.

Museon tavoitteena on olla kaikille avoin, osallistava, ja tasa-arvoinen kohtaamispaikka; maamerkki, joka yhdistää ihmiset sijainnin ja kokemuksen kautta. Ollan kilpailuehdotuksen Kastorin arkkitehtoninen konsepti on rakennettu näiden arvojen, kaupunkirakenteellisten tavoitteiden ja paikkaa määrittävien akseleiden ympärille.
Rakennuksen sijoittelu mukailee ympäröivän kaupunkirakenteen suorakulmaista koordinaatistoa. Rakennusmassa on jaettu tonttia diagonaalisesti halkovien akseleiden suuntaisesti neljään toiminnallisesti toisiaan tukevaan blokkiin. Niiden jäsentely muodostaa rakennuksen kulmiin kulkua ohjaavat toiminnalliset sisääntuloaukiot: molemmille pääsisäänkäynneille, ravintolalle ja terassille sekä näyttelyn rakentajille ja huollolle.
Rakennuksen arkkitehtuuri saa voimansa materiaalien, muotojen sekä avoimen ja suljetun välisestä kontrastista. Ulkokehän ryhdikkään jäsennelty lohkaremaisuus muuttuu aulassa jännitteiseksi, orgaaniseksi muodoksi. Akseleiden suuntaisesti avautuvat sisäänkäynnit ja maantasokerros ovat avoimia, kutsuvia ja läpinäkyviä; yläpuolinen leijuva museoblokki taas intiimi, yksityinen ja veistoksellinen.
Arkkitehtoninen ratkaisu perustuu akseleiden ja toimintojen väliseen vuorovaikutukseen, dialogiin ympäristön kanssa. Muoto ja funktio seuraavat toisiaan, ja konsepti kestää rakennuksen tilallisen varioinnin. Ympäristöönsä tasaisesti kurottava massa heijastaa museon arvoja: vuorovaikutusta, monimuotoisuutta ja avoimuutta.








Lue lisää

Hietaniemeen nouseva Kylä yhdistää suomalaisen perinnerakentamisen ja innostavan vesiurheilun
Wakeboarding-keskus Kylä

Uusi museokeskus kohottaa historiallisen rakennuksen sen ansaitsemaan arvoon
Oulun museo- ja tiedekeskus, kilpailuehdotus

Museo on silta taiteen tarjoamaan todellisuuteen
Sara Hildénin taidemuseo, kilpailuehdotus