Olla » Työt » Kulttuuri ja vapaa-aika » Wakeboarding-keskus Kylä

Hietaniemeen nouseva Kylä yhdistää suomalaisen perinnerakentamisen ja innostavan vesiurheilun

Wakeboarding-keskus Kylä

Sijainti: Helsinki
Vuosi: 2023
Koko: 250 brm²
Tilaaja: Laguuni

Kylä on ainutlaatuinen portti eläväisestä kaupungista saariston rauhaan. Projektin perusta on syvä kunnioitus ympäröivää luontoa kohtaan sekä halu luoda helsinkiläisille uusi mahdollisuus siitä nauttimiseen. Olla suunnitteli Kylästä kokemuksen, joka tuntuu samalta kuin syvään hengittäminen: virkistävältä ja rauhoittavalta yhtä aikaa.

Suomalaisesta puurakennusperinteestä ammentava ainutlaatuinen vapaa-ajanviettopaikka sijaitsee aivan Helsingin kantakaupungin kupeessa. Kokonaisuus on kunnianosoitus sekä sen käyttäjille että ainutlaatuiselle ympäristölle. Merimaiseman ja mäntymetsän ympäröimän tontin takaa alkaa Suomen kulttuurihistoriallisesti tärkein hautausmaa. Yli 200-vuotias puistoalue on lukuisten merkkihenkilöiden lepopaikka ja kansallisen muistin näyttämö. Hautausmaata myötäilee kaupunkilaisten suosima rantaraitti, minkä ansiosta alue on samaan aikaa aktiivinen ja ajatuksia herättävä. Sama koskee Kylää, joka yhdistää suomalaisen saunakulttuurin, vesiurheilun ja kiireettömän ravintolakokemuksen.

Ympäristöönsä sulautuva arkkitehtuuri kunnioittaa sekä luontoa että käyttäjää

Useasta rakennuksesta koostuva Kylä muistuttaa nimensä mukaisesti saaristokylää. Kokonaisuuden mittakaava on pieni – sekä ympäristön että ihmisen huomioon ottava. Arkkitehtuuri ei korosta omaa olemassaoloaan, vaan sulautuu ympäröivään maisemaan. Sisäänkäynnistä ja saapumiskokemuksesta suunniteltiin riitin kaltainen: kävijä siirtyy arjesta irrottavalle alueelle kapeahkon käytävän kautta, josta avautuu rajattu näkymä edessä sijaitsevalle luodolle. Peremmälle päästessä maisema avautuu. Koska ympäristö on olennainen osa Kylän arkkitehtuuria, on kustakin rakennuksesta avautuvat näkymälinjat tarkkaan mietittyjä. Rakennuksista, joissa vietetään eniten aikaa – saunasta, ravintolasta ja pukuhuoneista – avautuu avarat maisemat kohti meri- ja luotomaisemaa. Ravintolan lasipinnat avautuvat kolmeen eri suuntaan; merelle, luodolle ja mäntymetsään. Muut toiminnot, kuten keittiönoppa, suunniteltiin suljetuimmiksi.

Kylä palvelee ympäri vuoden ja tarjoaa muun muassa harvinaisen mahdollisuuden avantouintiin aivan keskustan tuntumassa. Keskellä kaikille kuuluvaa luonto- ja kulttuuriympäristöä sijaitsevasta tilasta suunniteltiin mahdollisimman inklusiivinen. Tyypilliseen suomalaiseen saunaan saavutaan alatasolta, jolta kivutaan ylös lauteille. Kylässä saunatilat suunniteltiin toisinpäin: sisäänkäynti johtaa suoraan saunan ylimmälle tasolle. Näin myös pyörätuolia käyttävä saunoja pääsee nauttimaan ylälauteiden lämmöstä ja avautuvasta merimaisemasta. Saunan kanssa samassa tasossa sijaitsevat pukutilat ja vilvoitteluterassi ovat niin ikään helposti saavutettavia ja sukupuolineutraaleja.

Toiminnot on jaettu eri osiin rakennusmassan rikkomiseksi: pienemmät yksiköt sulautuvat paremmin ympäristöön.
Kestävästi suunniteltu Kylä ottaa huomioon myös ajan rakennusten jälkeen

Kylän arkkitehtuuri ammentaa suomalaista puurakennusperinteestä. Rakennuksissa on hirsirungot ja puiset paanupinnat, joissa perinteinen tekniikka yhdistyy modernimpaan kuviomaailmaan. Runkorakenteissa käytetty massiivipuu on hyvin kestävää ja pitkäikäistä: yhdestä puunrungosta koostuva hirsi hengittää eikä kärsi kosteudesta. Rakennuksen hiilijalanjälkeä pyritään pienentämään myös huoltovapautta lisäävillä ratkaisuilla ja tekniikan minimoinnilla – mitä vähemmän tekniikkaa, sitä vähemmän rikkoutuvia osia. Huoltovapautta lisätään myös jättämällä mahdollisesti tukkeutuvat vesikourut pois: sadevesi pääsee valumaan suoraan terassin läpi rantakallioille.

Kestävien rakennusten suunnittelussa haluttiin ottaa huomioon myös aika Kylän jälkeen. Rakennuskokonaisuus elävöittää rantamaisemaa, mutta ei muuta sitä lopullisesti. Maastoa ei muokata, joten jos rakennukset pyyhkäisisi taikasauvalla pois, niistä jäisi merkiksi vain muutama huomaamaton reikä rantakalliossa.

Rakennuksista avautuu rauhoittavat näkymät merelle.

Rakennukset on sijoitettu niin, että asiakaspolut ovat mahdollisimman selkeät ja mutkattomat.

Rakennukset on sijoitettu niin, että asiakaspolut ovat mahdollisimman selkeät ja mutkattomat.

Rakennukset on sijoitettu niin, että asiakaspolut ovat mahdollisimman selkeät ja mutkattomat.

Henkilökunnan ja huoltoreitit on erotettu asiakasliikenteestä.

Helsingin kaupunki etsi kilpailun kautta ehdotuksia sauna- ja ravintolakokonaisuuksille useampaan eri lokaatioon. Olla Architecture voitti Hietaniemen tontin yhdessä Laguuni Oy:n kanssa. Erilaisia vesiurheiluelämyksiä tarjoava Laguuni on tunnettu myös Itämeri Plogging -hankkeestaan: yrityksen tarjoamia siivouskajakkeja voi käyttää ilmaiseksi poimiakseen roskia Itämerestä melontaretken lomassa.