Olla » Työt » Kulttuuri ja vapaa-aika » Sara Hildénin taidemuseo, kilpailuehdotus

Museo on silta taiteen tarjoamaan todellisuuteen

Sara Hildénin taidemuseo, kilpailuehdotus

Sijainti: Tampere
Vuosi: 2020

Kunniamaininta

Yleisessä kansainvälisessä arkkitehtuurikilpailussa etsittiin arkkitehtuuriltaan omaleimaista museorakennusta, joka tukee Sara Hildénin taidemuseon erityisluonnetta. Tampereella sijaitseva museo esittelee Sara Hildénin säätiön modernin ja nykytaiteen kokoelman teoksia sekä kotimaisen ja kansainvälisen taiteen näyttelyitä. Museon perustajan toista nimeä kantanut ehdotuksemme Ester palkittiin kipailussa kunniamaininnalla. Ester sijoittui kärkikastiin yli 472 suunnitelman joukosta. Ehdotusten määrä oli yksi suurimpia Suomen arkkitehtuurikilpailujen historiassa.

Sara Hildénin elämä on tarina ääripäistä. Hildén oli oman tiensä kulkija, mikä tarkoitti harvinaista matkaa köyhyydestä kulttuurivaikuttajaksi. Väkevässä elämäntarinassa vuorottelevat niukkuus ja runsaus, vaikeudet ja mahdollisuudet, kyky saavuttaa ja tahto jakaa. Kovaksikin kuvailtu nainen jätti perinnöksi lahjoista humaaneimman: ainutlaatuisen taidekokoelman ja edellytykset siitä nauttimiseen. Siksi myös ehdotuksemme Sara Hildénin taidemuseon uudeksi rakennukseksi saa voimansa vastakohdista. Kulmikkaat nopat kohtaavat pyöreän muodon, kiiltävä julkisivu pehmeät pinnat. Runsaan luonnonvalon valaisemat tilat rajaavat suljetumpia näyttelytiloja. Rakennuksen itäinen sivu lepää tukevasti maassa, kun taas länsipääty leijuu keveästi ilmassa.

Teollisuusmiljöö muodostaa museon kanssa vahvan sidoksen. Kaksisataavuotias alue tarjoaa ainutlaatuisen historiallisen loimen, johon nykyisyys kutoutuu ja kiinnittyy. Vähäeleinen museorakennus jättää tilaa ympäristölleen. Uusi ei vie vanhalta tilaa, vaan tarjoaa paikan sen tarkastelulle.

Museo sijoittuu Finlaysonin palatsin, pääkonttorin ja kirkon välisen kolmion keskelle. Palatsin ja konttorin yhdistävän akselin kohdalta taiderakennus taipuu. Syntyy vaikuttava tila – ja tilaisuus – kokea tuttu ympäristö uudella tavalla.

Vaikka museo muuttaa pois alkuperäiseltä paikaltaan, se tietyllä tapaa palaa juurilleen. Vaatetusala oli Sara Hildénille paitsi ura, myös mesenaattiuden mahdollistaja. Nyt taidemuseo siirtyy sinne, missä kuitu muutettiin aikoinaan kankaaksi ja kangas vaatteeksi. Muutokselle energian antanut koski saa rannalleen toisenlaisen voimanlähteen.

Sara Hildén oli hiljainen mahdollistaja: hän avasi taidekokoelmallaan kaikille avoimia teitä toisiin maailmoihin, ja niin tehtyään siirtyi mielellään taustalle. Vaikuttava mutta vähäeleinen museorakennus kunnioittaa perustajansa asennetta. Taiderakennuksen todellinen voima on koettavissa sen sisällä. Museo on siirtymän mahdollistaja, silta arjesta taiteen tarjoamaan todellisuuteen.

Korttelin täydentäjä

Rakennus täydentää Finlaysonin korttelin massoittelullaan. Teollisuuskortteli rajautuu puistoalueeseen, jolla Finlaysonin palatsi, pääkonttori ja kirkkorakennus sijaitsevat. Museorakennus sijoitetaan näiden muodostamaan kolmioon siten, että puistoalueen akseli toimii rakennuksen keskusaulana. Toinen näyttelyarkeista leijuu puistomaisemassa avaten kävijälle uusia katselukulmia kauniiseen ympäristöön.

Ympäristönsä peili

Massoittelultaan rakennus sopeutuu ympäröivään rakennuskantaan. Se huomioi myös alueen arvokkaat puut ja jää korkeussuunnassa niiden suojaan. Ulkotilojen materiaalivalinnat muodostavat arvokkaan taustan museon ympäristölle ja puustolle. Julkisivumateriaali on alueen takorautaiseen historiaan viitaten metallinen ja varta vasten museolle suunniteltu toistuva taidekappale. Himmeästi kiiltävä julkisivu peilaa taivasta, luontoa ja rakennuksia.

Toiminnot kiertävät katseen nostavaa aulaa

Rakennukseen saavutaan suojatusti rakennusmassan alta. Aulapalvelut, kahvila ja myymälätilat sijaitsevat leijuvan kappaleen alla. Korkea aula vetää kävijää taiteen luo ja tarjoaa vaikuttavan tilan suuremmille veistoksille. Aulasta voidaan siirtyä alakerran monitoimitiloihin tai yläkerran näyttelyihin. Katutasossa on myös lastaustilat, joissa hyödynnetään siiven tasoeroa. Näyttelytilat ovat jaettavissa yksittäisiksi tiloiksi näyttelyjen rakentamisen ajaksi.

Sisä- ja ulkotila muuttuvat yhdeksi tilakokemukseksi
Lasien julkisivu tekee kadusta sisätilojen jatkeen, samalla kun sisällä tapahtuva toiminta rikastuttaa katutilaa sekä päivä- että ilta-aikaan.