Olla » Uutisemme » Fennia-kortteli kilpailee voitosta maailman parasta sisustusarkkitehtuuria esittelevällä Inside Festivalilla

Fennia-kortteli kilpailee voitosta maailman parasta sisustusarkkitehtuuria esittelevällä Inside Festivalilla

Ollan suunnittelema historiallisen korttelin uudistusprojekti on ehdolla Singaporessa järjestettävän kilpailun Retail-sarjassa.


Inside Festival on osa maailman merkittävimpiin arkkitehtuuritapahtumiin lukeutuvaa World Architecture Festivalia. Sisustusarkkitehtuuriin keskittyvällä Inside Festivalilla esitellään ja palkitaan merkittäviä suunnittelukohteita 10 eri kategoriassa. Helsingin ydinkeskustassa sijaitsevan historiallisen Fennia-korttelin uudistusprojekti on ehdolla Singaporessa marraskuussa järjestettävän kilpailun kaupallisiin tiloihin keskittyvässä Retail-sarjassa.

Fennia-kortteli on aivan Rautatientorin laidalla sijaitseva kokonaisuus, jonka vanhimmat osat on rakennettu 1800-luvun lopussa. Olla oli alusta asti mukana laajassa hankkeessa, jonka tavoite oli muodostaa kiinteistöistä toimiva kokonaisuus ja palauttaa korttelille sen historian ja sijainnin oikeuttama arvo. Ollan suunnittelutiimiin kuului arkkitehtejä ja sisustusarkkitehtejä, mallintamisen ja visualisoinnin asiantuntijoita sekä palvelumuotoilun ja grafisen suunnittelun osaajia. Kaikkia osaamisalueita tarvittiin vaativassa hankkeessa, jonka lopputuloksena kallisarvoinen kortteli sai uuden elämän.

Uudistuksen näkyvimmät osat ovat keskibulevardin kokonaisvaltainen muutos sekä kahden tunnelmaltaan erilaisen ravintola-alueen suunnittelu. Bulevardin keskiosaan sijoittuva ravintolamaailma Ruoka & Mat on vetovoimainen kohtaamispaikka, joka samalla tarjoaa hengähdysmahdollisuuden kaupungin keskellä. Pystypöytiä ja baarijakkaroita sisältävä kalustus heijastelee myös konseptin ytimessä ollutta ajatusta modernista, tiivistunnelmaisesta kauppahallista.

Mikonkadun puolelle jäävä ravintola Lafter sen sijaan on valoisan elegantti, uutta ja vanhaa yhdistelevä tila. Koko korttelin sisääntulokokemuksen kirkastanut ravintolatila on eläväinen, tyylikäs ja aikaa kestävä – aivan kuten merkittävien kulttuurikohteiden ja vilkkaiden liikenneyhteyksien keskellä sijaitseva kortteli muutenkin.

Uudistuksen yhteydessä seitsemän eri kiinteistöä kattavaan kortteliin tehtiin myös laajoja energiatehokkuutta parantavia ratkaisuja. Mielenkiintoisuutta ja ainutlaatuisuutta hankkeeseen lisäsi se, että kokonaisuuteen kuuluu eri aikakauden rakennuksia, suojelutavoitteita ja erityisen arvokkaita osia.

Fennia-korttelin uudistus ei ole Ollan ensimmäinen WAF- tai INSIDE-finaaliin yltänyt projekti. Vuosi sitten Forssan monitoimikeskus Akvarelli kilpaili Singaporessa maailman parhaan koulurakennuksen tittelistä. Vuonna 2018 Länsisalmen sähköasema palkittiin parhaana kategoriassaan ”Production energy and recycling”. Palkintoehdokkaaksi on vuosien aikana päässyt myös Tikkurilan päiväkoti Vantaalla ja Telian datakeskus Helsingissä.

Maailman suurin arkkitehtuurifestivaali World Architecture Festival ja siihen kuuluva Inside World Festival of Interiors järjestetään Singaporessa 6.-8.11.2024. Voittajat julistetaan viimeisenä festivaalipäivänä.

Lisätiedot:
Mikko Lahikainen, toimitusjohtaja & Fennia-korttelin uudistuksen pääsuunnittelija
mikko.lahikainen@olla.fi

Kuvat: Martin Sommerschield / Kuvio