Olla » Työt » Logistiikka ja teknologia » Telia Helsinki Data Center

Telian datakeskus pitää tiedon turvassa

Telia Helsinki Data Center

Sijainti: Helsinki
Valmistumisvuosi: 2018
Koko: 40 000 m²
Asiakas: Telia

World Architecture Festival 2019 -finalisti

Kuvat: Mika Huisman

Telian datakeskuksen sijainti poikkeaa monista muista suurista datakeskuksista, sillä se sijoittuu haja-asutusalueen tai maaseudun sijaan tiiviiseen kaupunkiympäristöön. Meille tämä tarjosi haasteiden lisäksi mielenkiintoisen suunnittelutehtävän. Kiinnitimme erityistä huomiota energiatehokkuuteen, mikä on osin sen sijainnin mahdollistamaa: datakeskus käyttää vain uusiutuvia energiamuotoja, se on vesijäähdytteinen ja ylijäämäenergialla lämmitetään ympäröiviä rakennuksia.

Merkittävä haaste rakennuksen suunnittelussa meille oli integroida datakeskuksen arkkitehtuuri urbaaniin ympäristöön ja maisemaan. Rakennuksen toiminnot edellyttävät erittäin umpinaista ratkaisua ja pinta-alatarpeet tällä tontilla johtavat selkeään suorakulmioon. Tälle halusimme luoda ilmeen, joka vastaa sisäpuolisten ratkaisujen korkeaa teknologiaa.

Rakennuksen julkisivujen alempi osa on verhoiltu kuviotulostetuilla komposiittipaneeleilla. Paneeleiden kuvio koostuu maailman kaupunkien kartoista. Julkisivujen ylempi osa on tehty perforoiduista alumiinilaatoista. Pääjulkisivun verhous on taustavalaistu, ja lisäksi rakennuksen yksinkertaistettuun ilmeeseen on tuotu kontrastia useilla diagonaaleilla valaisinlinjoilla kaikilla julkisivuilla.

Rakennuksen aula- ja toimistointeriöörien halusimme heijastavan yrityksen brändiä ja imagoa. Tilojen ilme on leikkisä ja kevyt vastapainona rakennuksen turvallisuusvaatimuksille. Aulatiloihin on myös integroitu teknologiaa, kuten VR-laseja, kosketusnäyttöjä ja kaiuttimia.