Olla » Työt » Logistiikka ja teknologia » Länsisalmen sähköasema

Kansainvälisesti palkittu sähköasema on sähkön visuaalinen ilmentymä

Länsisalmen sähköasema

Sijainti: Vantaa
Valmistumisvuosi: 2018
Koko: 1975 m²
Asiakas: Fingrid Oy

World Architecture Festival 2018 -kategoriavoitto

Kuvat: Mika Huisman

Länsisalmen sähköasemalla on merkittävä tehtävä, sillä se välittää sähköä pääkaupunkiseudulle palvellen 800 000 ihmistä. Lisäksi asema sijaitsee näkyvällä paikalla Kehä kolmosen ja Porvoonväylän kulmauksessa. Tämän vuoksi yksi arkkitehtisuunnittelun päätavoitteista oli luoda koko alueelle kaupunkikuvallisesti kiinnostava ja mieleen painuva maamerkki ohi ajaville.

Aseman arkkitehtoninen konsepti on saanut inspiraationsa sähköstä ja sen visuaalisesta ilmentymästä, valosta, sekä sähkölaitteiden kiehtovasta ja tahattomasti kauniista estetiikasta. Rakennusmassojen sijoittelu tontille sekä niiden pohjaratkaisut on tehty toiminnallisuuden ehdoilla kuitenkin asettamatta tiukkoja rajoja luovalle ja ennakkoluulottomalle arkkitehtoniselle ilmaisulle. Näin yleensä harmaat ja ilmeettömät muuntajarakennukset ovat saaneet Länsiaseman sähköasemalla valolyhtymäisen ilmeen. Lisäksi tavallisesta pystyristikkorakenteisesta maisemaportaalista muodostui noin 50 metrin korkuinen ikonimainen kaari.

Muuntamorakennusten päämateriaaleja ovat luonnonvärinen ja graafinen betoni sekä lasi. Julkisivujen näkyvimmät aiheet ovat lasilankuista tehdyt julkisivuverhoukset. Lasilankkujen julkisivuihin muodostama välitila on iltaisin valaistu, jolloin rakennukset muuttuvat lyhdyiksi ja sähkö näkyväksi ilmiöksi. Lasityypin valinnalla on haettu suoraa yhteyttä lasista tehtyihin eristinlautasiin, joita käytetään laajasti sähkönjakeluteollisuudessa.

Korkea kaarenmuotoinen maisemaportaali on tehty corten-teräsputkista. Korkean rakennelman materiaalin valinnassa yksi tärkeä oli tekijä se, että corten-teräs ei tarvitse lainkaan huoltoa. Cortenin luonnollinen ja lämmin ruosteen väri resonoi harmonisesti muiden julkisivumateriaalien kanssa sekä luonnonvalossa että iltaisin. Toisin kuin muut sisältä valaistut julkisivut, maisemaportaali on valaistu ulkoa päin. Lopputuloksena aseman läpi virtaava sähköenergia ja ohi ajavien ihmisten virta kulkevat rinnakkain.