Olla » Uutisemme » Kollaasi: Lokakuu

Kollaasi: Lokakuu

Kollaasi on kuukausittainen kooste Ollan kuulumisista. Lokakuu oli arvokasta osaamisen jakamisen aikaa: tiiviin projektityön lomassa ollalaiset pääsivät sekä jakamaan omaa ammattitaitoaan että kehittymään muiden asiantuntijoiden johdolla. Kiinnostavaan kuukauteen mahtui myös raitiovaunuekskursio, näyttelyuutisia ja nelisenkymmentä kurpitsaa.

Ollan asiantuntijat osana Rakentamisen tulevaisuutta


Lokakuun puolivälissä järjestetty Rakentamisen tulevaisuus -tapahtuma kokosi yhteen rakentamisen ja suunnittelun ammattilaiset pohtimaan alansa ajankohtaisimpia kysymyksiä.

Ollan arkkitehti Laura Varan ja sisustusarkkitehti Tea Ellalan puheenvuorossa haastettiin käsityksiä uudis- ja korjaamisrakentamiseen liittyen. Ollalaiset havainnollistivat Kaikukatu 3 -hanketta esimerkkinä käyttäen, millaisia kestäviä ja visuaalisesta huikeita lopputuloksia voidaan saavuttaa ajattelua muuttamalla.

Ollan suunnittelijat esittelivät projektia myös Helsingin kaupungin kiertotalousklusterin Reimagine Spaces -tapahtumassa, jossa paneuduttiin tila- ja sisustussuunnittelun tulevaisuuteen sekä kiertotalouden rooliin siinä.

Miten voidaan hyödyntää esimerkiksi vanhoja ikkunoita tai alakattosäleitä? Lue lisää kiertotalouden mahdollisuuksia konkretisoivasta Kaikukatu 3 -hankkeesta täältä.Bratislav Toškovićin elämäntyönäyttely avautui Nišissä


Ollan johtava arkkitehti ja partneri Bratislav Tošković palkittiin keväällä Serbian arkkitehtiliiton elämäntyöpalkinnolla. Tunnustukseen kuului Bratislavin uraa ja ajattelutapaa esittelevä näyttely, joka avasi toukokuussa Belgradin kansainvälisen arkkitehtuuriviikon.

Lokakuussa Distance That Connects -näyttely siirtyi Belgradista Nišiin. Suomen suurlähetystön apulaispäällikkö Ilkka Myllymäen avaama näyttely käynnisti samalla kaupungin arkkitehtuuripäivät.

Tervetuloa näyttelyn virtuaaligalleriaan! Näyttelykatalogia voit selailla täällä.

Olla havainnollistamassa lasielementtien uudelleenkäytön mahdollisuuksia

Vanhan toimistotalon 600 ikkunaa todettiin kuntotutkimuksissa käyttöikänsä päähän tulleiksi. Hukkaan valtavaa materiaalimäärää ei kuitenkaan suostuttu heittämään, vaan laseille päätettiin keksiä uusi käyttötarkoitus. Katso ikkunoiden elämänmuutoksesta kertova video täältä.

Kuva: ote Helsingin kiertotalousklusterin videolta

Martinlaaksoon nousee uusi päiväkoti

Vantaan Martinlaaksossa sijaitseva Mårtensdals Bildningsrum on saanut rakennusluvan lainvoimaisuuden ja kohteen rakennustyöt on aloitettu. Tällä hetkellä tontilla sijaitsee yksikerroksinen koulurakennus, jonka pohjoispuolelle liitetään uusi päiväkotilaajennus.

Laajennusosan julkisivu on suunniteltu niin, että se viestii lapsille tarkoitetusta rakennuksesta. Julkisivun mittakaavaa on pienennetty vaihtelevan rakenteen avulla. Erilevyisillä laudoilla toteutetun rima- ja lomalaudoituksen lopputuloksena syntyy jatkuvasti varjojen mukaan elävä pinta. Julkisivun pystysuuntaiset linjat ovat saaneet vaikutteita tontin runsaasta puustosta.

Mårtensdals Bildningsrum valmistuu vuoden 2024 loppupuolella. 

Ekskursio kiskoja pitkin

Ilmalanlinna on Helsingin Ilmalassa sijaitseva vaikuttava viiden toimistotalon kokonaisuus, jonka suunnittelussa Olla on ollut mukana alusta alkaen. Kaksi uutta taloa sisältänyt merkittävä laajennus valmistui aiemmin tänä vuonna. Olla teki koko työyhteisön tutustumiskäynnin kohteeseen, jolle iso osa toimiston osaajista on päässyt antamaan panoksensa.

Ilmalanlinnaan pääsee uutta raitioreittiä pitkin, minkä kunniaksi matka taitettiin SpåraKOFFilla, ikonisella ravintolaratikalla. Hienolle hankkeelle ja sen mahdollistaneelle monialaiselle osaamiselle onkin syytä skoolata.

Lue lisää Ilmalanlinnasta, ihmisten ja ympäristön hyvinvointia priorisoivasta toimistotalosta täältä.

Teollisuusrakennus uudistuu

Milewayn omistama 1980-luvulla rakennettu teollisuusrakennus kaipasi ilmeen kohotusta uusien vuokralaisten houkuttelemiseksi. Ollan monialainen tiimi teki Espoon Koskelontiellä sijaitsevaan kohteeseen uudet tilajakoluonnokset ja ideoi sekä sisätiloihin että julkisivuihin uuden ilmeen. Suunnitelmat muuttavat toimistotilan moderniksi, luontevasti tuotanto- ja varastotiloihin liittyväksi työskentelytilaksi. Samalla rakennuksen nykytilanteesta tehtiin lähtötietomalli tulevaisuuden muutoksia ja suunnitteilla olevaa energiaremonttia varten.

Koulutuskalenterissa hiilijalanjälkilaskentaa, painovoimaista ilmanvaihtoa ja rakentavaa kommunikointia


Rakennetun ympäristön asiantuntija, arkkitehti Malin Moisio piti Ollalle ajatuksia herättävän luennon hiilijalanjälkilaskennasta ja korjausrakentamisesta. Moisio on väitöskirjatutkija Tampereen yliopistossa, ja hänen tutkimusaiheensa on on rakennusten korjaamisen, käyttötarkoituksen muutoksen ja lisärakentamisen mahdollisuudet ilmastonmuutoksen torjunnassa.

Ollalaiset saivat oppia lisää myös painovoimaisesta ilmanvaihdosta talotekniikan asiantuntijalta Jari Ketolalta. Kattavan luennon pitänyt Ketola on erikoistunut painovoimaisen ilmanvaihdon suunnitteluun uudisrakennuksiin ja saneerauskohteisiin.

Lisäksi koko työyhteisön kokosi puoleksi päiväksi yhteen Rakentavan työkulttuurin työpaja. Terveystalon organisaatiopsykologian ammattilaisten Kaisa Poutasen ja Atte Variksen johdolla paneuduttiin niihin viestinnän ja luottamuksen rakentamisen keinoihin, joita yhteisö tarvitsee voidakseen kukoistaa ja luoda uutta.

Yhdessä oppiminen on olennainen osa Ollan toimintaa. Yhteisten luentojen ja työpajojen lisäksi kullakin työntekijällä on käytettävissään tietty vuosituntipotti omaa kehittymistä parhaiten tukevaan kouluttautumiseen.

Luovuutta ja teknistä taituruutta Ollan kurpitsakisassa

Oli suunnittelupöydällä rakennus tai kurpitsa, Ollan ammattilaisten innovatiivisuuteen voi luottaa. Pyhäinpäiväviikon afterworkeilla syntyi kurpitsadesigneja klassisista irvistyksistä leikkisiin kissoihin ja simppeleistä kukkakaiverruksista ilmiömäisen yksityiskohtaisiin kuviointeihin.

Kaiverrustyöpaja oli osa Ollan kuukausittaista rutiinia, jossa kukin tiimi järjestää vuorollaan tekemistä koko toimistolle.