Olla » Työt » Työelämä » Ilmalanlinna

Kokonaisekologisuuteen tähtäävä toimistokiinteistö vastaa muuttuneen työelämän tarpeisiin

Ilmalanlinna

Sijainti: Helsinki
Valmistumisvuosi: 2023
Koko: laajennus 15 000 brm² (koko rakennus 50 000 brm²)
Asiakas: Macquarie Asset Management

Ilmalanlinna on keskeisellä paikalla Helsingin Ilmalassa sijaitseva vaikuttava viiden toimistotalon rakennus. Toimistomme suunnittelemat ensimmäiset kolme toimistorakennusta sekä koko kompleksin kattava kaksikerroksinen pysäköintikellari valmistuivat vuonna 2015. Laajennusvaiheen rakennukset valmistuivat alkuvuodesta 2023, minkä myötä tontille muotoutui monipuolinen ja moderni toimistokokonaisuus. Ilmalanlinnan suunnittelua ja rakentamista on ohjannut kunnianhimoinen tavoite toteuttaa sekä taloteknisesti että palveluiden ja saavutettavuuden kannalta kokonaisekologinen rakennus. Olla suunnitteli kohteelle New Normal -konseptin, joka tarjoaa kokonaisvaltaisesti hyvinvointia ja turvallisuutta lisääviä ratkaisuja työelämän haasteisiin.

Uudet rakennukset muodostavat aiempien talojen kanssa ehyen kokonaisuuden. Rakennuksen jokaisella toimistotalolla on oma värinsä, joka muuntautuu liukuen tumman punaisesta vaaleaan beigeen. Värit sitovat rakennuskompleksin ympäristön muihin rakennuksiin ja niiden värimaailmaan. D- ja E-rakennusten Ilmalantorille avautuvan pääsisäänkäynnin erkkerissä on reliefimäinen rypytys, joka ammentaa muotokielensä viereisistä jylhistä kallioleikkauksista. Erkkerin pintamateriaali on samaa rappausta kuin muu julkisivu, mutta sen värisävy liukuu beigestä valkoiseen. Myös reliefiaihe alkaa matalana ryppynä, joka suurenee sisäänvedon toiseen päähän saavuttaessa. Samat teemat jatkuvat myös rakennuksen sisätiloissa. Toimistotalojen massoittelu ja sijainti korkealla kalliolla maalaavat taivasta vasten kauempaa katsoessa hammastavan siluetin – ikään kuin linnan.

Todellisuus vs. havainnekuva

Havainnekuvat toimivat parhaimmillaan paitsi tuikitärkeänä kommunikoinnin välineenä tilaajan ja käyttäjän suuntaan, myös erinomaisena suunnittelutyökaluna. Visualisointi- ja suunnittelutiimin tiivis yhteistyö helpottaa vaihtoehtojen ketterää testaamista ja kokonaiskuvan jatkuvaa hahmottamista.

Todellisuus vs. havainnekuva

Havainnekuvat toimivat parhaimmillaan paitsi tuikitärkeänä kommunikoinnin välineenä tilaajan ja käyttäjän suuntaan, myös erinomaisena suunnittelutyökaluna. Visualisointi- ja suunnittelutiimin tiivis yhteistyö helpottaa vaihtoehtojen ketterää testaamista ja kokonaiskuvan jatkuvaa hahmottamista.

Tavoitteena ekologisesti, fyysisesti ja sosiaalisesti optimaalinen
työympäristö

Kokonaisekologisuus on ollut yksi hankkeen kantavista teemoista: Kohteessa on LEED Gold sertifiointi A-C taloilla, joka tullaan hakemaan myös uusille D-E taloille. Lisäksi hankkeessa haetaan toimistokäyttäjien hyvinvointia tukeva WELL CORE Platinum -sertifiointi sekä rakennuksen digitaalista kyvykkyyttä kuvaava Wired Score -sertifiointi. Rakennuksen vesikatolle sijoitetaan aurinkoenergiakeräimiä. Korkealaatuisia toimistotiloja, monipuolisia yhteiskäyttötiloja sekä huolella kuratoituja palveluita tarjoavan kohteen suunnittelussa on kiinnitetty erityistä huomiota käyttäjien kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin ja pandemian jälkeiseen turvallisuuteen.

Olla suunnitteli Ilmalanlinnalle New Normal -konseptin, joka vastaa pandemianjälkeisiin työelämän haasteisiin. Materiaalivalinnoissa on suosittu luontaisesti antimikrobisia materiaaleja, kuten puuta, kuparia ja villaa. Väljissä aulatiloissa on helppo ylläpitää turvavälejä. Saniteettitilojen terveysturvallisuutta on parannettu kosketusvapailla ratkaisuilla, mikrobeja tuhoavalla valaistutuksella sekä helposti puhtaana pidettävillä pinnoilla. Käsienpesupisteitä on lisätty aulaan ja toimistojen sisääntuloreiteille, jotta hyvän terveysturvallisuuden ylläpito on myös käyttäjille helppoa ja vaivatonta. Suunnittelussa luotiin optimaalinen tasapaino turvallisen väljyyden ja vuorovaikutuksen mahdollistavien tilojen välille: keskittymisen mahdollistavien tilojen lisäksi luotiin etätyön vastapainoksi tarvittavia monipuolisia ja muuntojoustavia kohtaamistiloja.

Julkisivun sahalaitateema, joka mukailee alueen kallioleikkauksia, toistuu rakennuksessa muun muassa kiintokalusteissa ja alakattomaailmassa.