Olla » Uutisemme » Kollaasi: Joulukuu

Kollaasi: Joulukuu

Kollaasi on kuukausittainen kooste Ollan kuulumisista. Tässä kuussa kilpailtiin sekä maailman suurimmilla arkkitehtuurifestivaaleilla että piparkakkuarkkitehtuurissa. Joulukuu lopettaa paitsi monella tapaa antoisan ja opettavaisen vuoden, myös ensimmäisen vuotemme Ollana.

Postomoderni helmi hehkuu jälleen: Maistraatinportin peruskorjaus valmistui

Maistraatinportti on arkkitehti Ilmo Valjakan suunnittelema kansainvälisesti tunnustettu toimistorakennus. 1980-luvulla suunniteltu talo edusti aikanaan modernia työmpäristöajattelua. Maistraatinportille on tunnusomaista kaartuvat seinät ja neliömäiset muodot. Lasikatto, valokuilut ja ikkuna-aukotukset tuovat sisätiloihin poikkeuksellisella tavalla luonnonvaloa.

Olla suunnitteli ainutlaatuisen kohteen peruskorjauksen. Maistraatinportin kaltaisissa hankkeissa korostuu dialogin merkitys: aikaansa palveleva arkkitehtuuri rakentuu aina vuoropuhelussa ajan, ihmisten ja ympäristön kanssa. Parhaimmillaan peruskorjaus onnistuu kunnioittamaan vanhaa korostamalla alkuperäistä ajatusta entisestään. Lue pääsuunnittelija Bratislav Toskovicin ajatuksia hankkeesta ja sitä ohjanneesta kulttuurisen kestävyyden ihanteesta täältä.

Forssan monitoimikeskus Akvarelli finaalissa World Architecture Festivalilla Singaporessa

Ollan suunnittelema Forssan monitoimikeskus oli ainoana suomalaisrakennuksena ehdolla sarjassa Completed Buildings: Schools. Akvarellia esitteli Singaporessa kohteen pääsuunnittelija Jani Ristimäki ja arkkitehti Minja Saario. Parhaan valmistuneen koulurakennuksen tittelistä kilpaili Forssan monitoimikeskuksen kanssa 14 projektia. Vaikuttavien projektiesittelyjen jälkeen kategorian voittajaksi valittiin Kiinassa sijaitseva Huizhen High School.

Arkkitehtuurisarjan lisäksi Akvarelli ylsi finaaliin myös WAF:iin kuuluvalla sisustusarkkitehtuuriin keskittyvällä Inside Festivalilla. Tutustu kyläyhteisöä muistuttavaan monitoimikeskukseen täällä.

Uusia referenssejä: Fennia-kortteli ja Omnia Finns

Fennia-kortteli on Helsingin ydinkeskustassa sijaitseva rakennuskokonaisuus, jonka vanhimmat osat ovat peräisin 1800-luvun lopusta. Merkittävällä paikalla sijaitseva kortteli sai uuden elämän hankkeessa, joka alkoi laajaa keskusta-aluetta koskevalla tarkastelulla ja kiteytyi historiallisen korttelin ydinkohtien uudistamiseen.

Omnia Finns on historiallinen opistomiljöö Espoon Finssinmäellä. Olla suunnitteli kulttuurihistoriallisesti merkittävän kokonaisuuden peruskorjauksen, jossa rakennuksia vietiin lähemmäs niiden alkuperäistä ilmettä.

Molemmissa projekteissa on kyse historiallisten ympäristöjen arvon palauttamisesta ja niiden elinvoiman varmistamisesta.

Video vie vierailulle Ilmalanlinnaan

Ilmalanlinna on keskeisellä paikalla Helsingin Ilmalassa sijaitseva vaikuttava viiden toimistotalon kokonaisuus. Alkuvuonna valmistuneen kohteen suunnittelua ja rakentamista ohjasi kunnianhimoinen tavoite toteuttaa sekä taloteknisesti että palveluiden ja saavutettavuuden kannalta kokonaisekologinen rakennus. Tutustu Ilmalanlinnaan täällä.

Ollalaiset ottivat toisistaan mittaa pipariarkkitehtuurikilpailussa

Ollan pikkujoulut korkaneessa piparkakkutalokilpailussa suunnittelukilpailussa todistettiin vaikuttavaa kekseliäisyyttä, tehokasta tiimityöskentelyä ja häkellyttävän luovaa materiaalien käyttöä.

Arkkitehtuurikilpailun säännöt olivat melko sallivat, ainoastaan rakentamiseen ja esittelyyn varattu aika oli tarkkaan kellotettu. Jokaisella ryhmällä oli käytössään sama määrä piparielementtejä sekä valikoima koristeita ja kuorrutteita. Kilpailussa syntyi muun muassa kaupunkinäkymiä, tunturille sijoitettu maisemapylväs ja lepokoti possuille. Jokainen teos näytti todeksi sen, minkä toki jo tiesimme: Ollassa on töissä ainutlaatuinen joukko suuria luovia mieliä. Kilpailuareenana toimineessa neuvotteluhuoneessa on edelleen jouluisen piparinen tuoksu, ja karkuun kierineitä rankanpastilleja löytyy kalusteiden takaa todennäköisesti vielä pitkään.

Visualisointikooste kuvaa Ollan monipuolista vuotta


Vuonna 2023 Ollassa tehtiin yli 200 havainnekuvaa, mikä heijastaa kuluneen vuoden laajaa projektipalettia. Ollassa suunniteltiin muun muassa oppiympäristöjä, kulttuurikohteita, asuntokohteita, toimistokiinteistöjä, työympäristöjä, sähkölaitoksia, kaupallisia tiloja sekä logistiikka- ja datakeskuksia. Koostevideon Ollan vuodenaikaisista suunnitelmista ja 3D-graafikoiden taidonnäytteistä voit katsoa täältä.

Kiitos tästä vuodesta.

2023 haastoi, palkitsi, opetti ja innosti. Olla toivottaa mitä parhainta joulunaikaa ja kaikkea hyvää uuteen vuoteen.