Olla » Työt » Oppiminen » Forssan monitoimikeskus Akvarelli

Kylämäisessä koulussa jokaisella on tilaa kasvaa ja oppia

Forssan monitoimikeskus Akvarelli

Sijainti: Forssa
Valmistumisvuosi: 2022
Koko: 10 000 brm2
Asiakas: Forssan kaupunki

World Architecture Festival -finalisti 2023

Kuvat: Martin Sommerschield, Kuvio

Forssan uusi monitoimikeskus on kyläyhteisöä muistuttava oppimisympäristö, joka antaa kaupungin perusopetuksen ja varhaiskasvatuksen palveluille niiden ansaitsemat puitteet.

Yhtenäiskoulun, päiväkodin ja erityisopetuksen palvelut yhdistävä monitoimitalo palvelee päivittäin yli 800 käyttäjää. Tilantarve on iso, mutta valtaosa tilojen käyttäjistä pieniä. Siksi luonnosvaiheessa syntyi ajatus kylästä: sen sijaan, että oppimisympäristö koostuisi yhdestä isosta rakennuksesta, suunniteltiin useampi pienempi talo. Rakennusvaiheessa hanke tunnettiin työnimellä Monikylä, mikä kuvastaa sekä rakennuksen noppamaista, lapsen mittakaavaa kunnioittavaa arkkitehtuuria että hankkeen yhteisöllisiä tavoitteita.

Oppimisympäristö on suunniteltu lapsen kannalta mahdollisimman helposti hahmotettavaksi. Pienikin käyttäjä pystyy navigoimaan rakennuksessa väriteemojen avulla. Kylämäisen koulun sydän on torialue: kohtaamispaikkana ja ruokasalina toimiva eriväristen tiilirakennusten rajaama korkea aulatila. Innostavan oppimisympäristön lisäksi Forssan kaupunki saa monien mahdollisuuksien monitoimitilan: keskuksen suuri liikuntasali sekä erinomaisesti varustellut näyttämötilat palvelevat yhteisöä monipuolisena harraste- ja vapaa-ajanviettopaikkana.

Rakennuksen arkkitehtuuri ammentaa ylpeästi Forssan historiasta. Monitoimitalo, jonka julkisivuissa on käytetty viittä eri tiiltä, on moderni jatkumo vanhan teollisuuskaupungin rakennuskannalle. Alueen historia näkyy myös uuden monitoimikeskuksen julkisivuissa ja sisätilojen lasipinnoissa, joissa on hyödynnetty Finlaysonin vanhoja kuoseja.

Taloja kuin pienessä kylässä

Rakennus kunnioittaa lapsen mittakaavaa: sen sijaan, että oppimisympäristö koostuisi yhdestä isosta rakennuksesta, suunniteltiin useampi pienempi talo.

Tori kaiken keskellä

Kylämäisen koulun sydän on torialue: kohtaamispaikkana ja ruokasalina toimiva eriväristen tiilirakennusten rajaama korkea aulatila.

Kylän torina toimii eriväristen tiilirakennusten rajaama korkea keskiaula. Näyttämö voidaan avata aulaan tai liikuntasaliin. Ensimmäisen kerroksen ”kivijalassa” sijaitsee kaupunkilaisten käytössä olevia tiloja kuten mediateekki sekä kotitalous-, käsityö-, musiikki- ja liikuntatilat. 
Liikuntasalin Loikkamökki-muraalin ovat suunnittelleet taiteilijat Maikki Rantala ja Tanja Valta.
Julkisivussa ja sisätilojen lasiseinäteippauksissa käytettiin kuoseja, joita on suunniteltu Finlaysonin kaupunkiin 50-luvulla perustamassa painokangasateljeessa. Kuosivalinnat tehtiin tilojen käyttäjäryhmän tai käyttötarkoituksen mukaan: päiväkodin lasiseinissä seikkailee eläimiä, alakoulussa ihmishahmoja. Yläkoulun tilat tunnistaa geometrisista kuvioista, erityisopetuksen tilat kasviaiheista.
Sisä- ja ulkotiloja yhdistää sama materiaalimaailma. Tiilipintojen lisäksi sisätiloissa on käytetty samoja pinnakaidemallia ja aukotuksia kuin ulkotiloissa.