Olla » Työt » Työelämä » Vantaan Energian pääkonttori

Toimistotalon julkisivussa yhdistyy tekniset ja visuaaliset oivallukset

Vantaan Energian pääkonttori

Sijainti: Vantaa, Suomi
Valmistumisvuosi: 2017
Koko: 5500
Asiakas: Vantaan Energia

Kuvat: Mika Huisman

Vantaan Energian pääkonttori sijaitsee merkittävän muutosprosessin aläpikäyneessä ympäristössä, jossa lähialueen teollisuustontit muutettiin asuinrakennustonteiksi. Rakennuksen tontti rajautuu katualueeseen kolmelta sivulta, minkä takia tontilla sijaitsevalla rakennuksella on runsaasti näkyvyyttä monilta eri suunnilta.

Suunniteltu kokonaisuus koostuu kolmesta osasta: 80-luvun peruskorjattavasta kolmikerroksisesta toimistorakennuksesta, uudesta kolmikerroksisesta toimistorakennuksesta sekä uudesta lasisesta yksikerroksista nivelosasta. Rakennusmassat on sijoitettu tontin pohjois- ja itäreunalle kadunsuuntaisesti. Tällöin Peltolantien puolelle jää mahdollisimman avara, tilava ja näyttävä sisääntulopiha, jonka hallitsevina aiheina ovat pääsisäänkäynnin lasikolmio sekä purettavan 70-luvun rakennuksen atriumpihalta löytynyt suuri, komea ja hyväkuntoinen mantšurianjalopähkinäpuu.

Peruskorjatun osan ja laajennusosan yhdistelmä on sekä toiminnallisesti että esteettisesti ehjä ja tiivis kokonaisuus, jossa vanhan ja uuden ero on tietoisesti häivytetty. Yhdistävänä elementtinä toimii nivelkohtaan sijoitettu avara ja valoisa, lasikatteinen sisääntuloaula hisseineen. Sisääntuloaulan yhteydessä voi pitää eri luonteisia asiakasneuvotteluita joko neuvotteluhuoneissa, ravintolassa tai lyhyitä pikaneuvotteluja tätä varten kalustetussa aulan osassa.

Arkkitehti- ja sisustussuunnittelua ohjasi työtilojen viihtyisyys: työskentelytilojen pohjaratkaisut perustuvat monitoimitilakonseptiin sekä käyttäjähaastatteluihin perustuvaan huonetilaohjelmaan. Talossa työskentelee yhteensä parisen sataa työntekijää, mutta nimettyjä työpisteitä on vain 20 prosentilla henkilöstöstä.

Rakennuksen ulkoilme muodostuu kolmen eri materiaalin luovasta yhdistelmästä ja niiden pintakäsittelystä: corten-teräksesta, lasista ja pellistä. Julkisivujen hallitsevana aiheena ovat kolmella eri tiheydellä perforoidut corten-teräslevyt, jotka nauhamaisesti kiertävät rakennuksen ympäri 35 cm etäisyydellä ulkovaipasta. Nauhat toimivat myös aurinkosuojana. Epäsäännöllisen perforointikuvioinnin sekä corten-teräksen miellyttävän lämpimän värisävyn ansiosta julkisivuista tuli kiinnostavia ja ilmeikkäitä.