Olla » Työt » Oppiminen » Arkadiankatu 24

Satavuotias tyttökoulu muutettiin moderniksi oppiympäristöksi

Arkadiankatu 24

Sijainti: Helsinki
Valmistumisvuosi: 2022
Koko: 7490 m²
Asiakas: Hemsö

Kuvat: Martin Sommerschield, Kuvio

Arkadiankatu 24 -hankkeessa Helsingin ydinkeskustassa sijaitseva lähes satavuotias koulurakennus muutettiin muuntojoustavaksi ja moderniksi oppimisympäristöksi. Rakennus koostuu kahdesta peruskorjatusta osasta: 1930-luvulla rakennetusta koulurakennuksesta sekä vuonna 2000 valmistuneesta ”nopaksi” kutsutusta laajennusosasta. Hankkeessa vanha koulurakennus, joka oli ollut toimistokäytössä viimeiset 20 vuotta, palautettiin koulukäyttöön ja tilat suunniteltiin perusopetuksen käyttöön soveltuvaksi oppimisympäristöksi.

Koulurakennuksen muutos tehtiin vanhaa rakennusta kunnioittaen. Muun muassa käytävä- ja opetustilojen vyöhykkeet palautettiin alkuperäisille sijainneilleen rajautumaan rakennuksen kantavaan seinälinjaan. Aukotuksilla, tilanjako-osilla ja kalusteilla luotiin koulurakennukseen muuntojoustavia oppimissoluja. Nopparakennuksen runko salli laajempien avointen tilojen toteuttamisen ja sinne suunniteltiinkin siirtoseinillä jaettavaa modernia, yhteisöllistä oppimistilaa.

Tilat on suunniteltu siten, että rakennukseen on mahdollista sijoittaa tarpeiden mukaan perusopetuksen lisäksi lukio-opetusta sekä varhaiskasvatustoimintaa. Alun perin ruotsalaiseksi tyttökouluksi rakennettu koulurakennus edustaa tyyliltään 20-luvun klassismia. Rakennus on nelikerroksinen, vaaleaksi rapattu ja aumakattoinen. Moderni laajennusosa liittyy siihen lasisella nivelosalla.

Suunnittelu tehtiin yhteistyössä Helsingin kaupunginmuseon kanssa. Koulurakennuksesta löytyi alkuperäisiä kattomaalauksia alakattorakenteiden takaa. Hankkeen suunnitteluratkaisuja talotekniikkareittien ja alakattojen osalta muutettiin siten, että löytyneet kattomaalaukset saatiin näkyville ja ne konservoitiin.

Oppimistilat on suunniteltu muuntojoustaviksi, joten ne taipuvat mahdollisimman hyvin erilaisiin oppimistilanteisiin. Tiloihin on rakennettu siirto- ja taiteseiniä ja ne on suunniteltu siten, että joka kerroksesta löytyy erikokoisia tiloja isoista yhteisöllisistä oppimistiloista pieniin tiimi- ja eriyttämistiloihin. Noppa-laajennusosan keskelle muotoutuu oppimistiloja yhdistävä soluaulan sydän. Näkymiä on avattu mm. uusilla oviaukoilla sekä kaksipuoleisilla lasivitriineillä. Vanhoihin, leveisiin käytävätiloihin on sijoitettu ryhmätyötiloja, tiloja itseopiskeluun sekä mm. taidesolun yhteinen suunnitteluaula.

Koulurakennuksessa tehtiin väritystutkimus ja rakennuksen värimaailma palautettiin mahdollisimman lähelle alkuperäistä. Koulurakennuksen ilme paljastui hyvinkin värikkääksi monivärisine peiliovineen ja kattolistoineen. Rakennuksen yhdeksi erityispiirteeksi paljastui myös käytävätilojen värilliset ikkunasmyygit, jotka olivat kaikissa kolmessa kerroksessa eri värisiä: keltainen, sininen ja punainen.
Koulunkäyntiä kattomaalausten alla.
Noin satavuotiaassa rakennuksessa oli paljon taidokkaita, mutta huonoon kuntoon päässeitä kattomaalauksia. Ne entisöitiin korjauksen yhteydessä.
Aikojen yhdistäjä
Rakennus koostuu kahdesta osasta: 1930-luvulla rakennetusta tyttökoulusta ja 1990-luvulla tehdystä laajennuosasta, nopasta. Molemmat osat kunnostettiin niiden alkuperäistä henkeä vaalien 2020-luvun tarpeet täyttäviksi inspiroiviksi oppimisympäristöiksi.
Pihalle on muodostettu koko käyttäjäkunnalle avoin ja rento aktiviteettipainotteinen piha.  Arkadiankatu 24 ja viereisen Etu-Töölön lukion tontit yhdistettiin puhkaisemalla niiden väliseen aitaan kulkuaukko.