Olla » Työt » Oppiminen » Konepajan lukio ja aikuislukio

Entinen teollisuusrakennus peruskorjattiin moderniksi oppiympäristöksi

Konepajan lukio ja aikuislukio

Sijainti: Helsinki
Koko: 4700 m²
Asiakas: EQ
Valmistumisvuosi: 2024

Kuvat: Martin Sommerschield, Kuvio

Konepajan lukiolle ja aikuislukiolle suunniteltiin modernit oppimistilat Vallilaan, Stadin Ammattioppilaitokselta vapautuneisiin tiloihin. Vuonna 1941 rakennettu suojeltu punatiilinen rakennus on alun perin ollut teollisuuskäytössä. Yhdessä vuonna 2000 valmistuneen laajennusosan kanssa rakennukset muodostavat valokatteisen sisäpihan ympärille kietoutuvan tiiviin ja viihtyisän kokonaisuuden.

Historiansa takia rakennuksen sisätilat olivat alun perin varsin sokkeloiset. Peruskorjauksen kiinnitettiin erityistä huomioita näkymien avaamiseen ja liikkumisen selkeyttämiseen. Porrasauloissa tiloja avattiin siten, että auloista on mahdollista nähdä ulkoseinälle ja ikkunaan asti, jolloin käyttäjälle hahmottuu entistä paremmin missä rakennuksen osassa hän on. Rakennuksen orientoitavuutta parannettiin myös kohteen luonteen huomioonottavalla opastesuunnittelulla. Helsingin kaupungin ilmeen mukaiset opasteet ohjaavat läpi oppilaitoksen, minkä lisäksi rakennuksen keskeisen pääporrashuoneen umpioviin suunniteltiin näyttävät tilakuvitukset, jotka kertoivat kulkijalle kunkin kerroksen päätoiminnot.

Verrattuna tyypillisiin nykyaikaisiin oppiympäristöihin oli ennen teollisuuskäytössä olleessa rakennuksessa vähän sisälasiovia ja paljon umpiovia. Ovet muutettiin sekä suunnistamista helpottaviksi että viihtyvyyttä lisääviksi pinnoiksi tilaan kustomoiduilla tilakuvituksilla, jonka mutteri- ja ratasmaiset aiheet viittaavat rakennuksen tehdashistoriaan. Sama kuviomaailma jatkuu myös pihan ilmeseinässä ja asfalttikuvioinneissa. Yhdessä kaupungin ilmeen mukaisten opasteiden kanssa graafisista elementeistä muodostuu ehyt tilallinen kokonaisuus.

Olemassa oleviin tiloihin saatiin luotua erinomaiset puitteet lukion aineopetukselle. Lukiosta löytyy nyt muun muassa korkealaatuinen musiikin opetustilaryhmä äänitysstudioineen, pimiö ja luonnontieteiden laboratoriotilat.

Vaikka rakennuksen tilatoiminnot muuttuivat, pyrittiin hankkeessa säilyttämään mahdollisimman paljon olemassa olevaa ja uusiokäyttämään vanhaa. Pintoja, kuten lattioita, ehostettiin tehopuhdistamalla ja paikkaamalla. Opetustilojen kiintokalusteet uusittiin vastamaan opettamisen ja oppimisen tarpeita, mutta muuten olemassa olevia kiintokalusteiden pyrittiin hyödyntämän kunnostamalla. Lisäksi projektissa hyödynnettiin toisen hankkeen ylijäämämateriaaleja muun muassa wc-tiloissa.

Tilojen muuntojoustavuutta parannettiin muun muassa tilanjakoverhoja ja taittoseiniä lisäämällä: näin tila saadaan jaettua osiin tai muutettua isommasta opetustilasta helposti vaikka pienryhmätyöskentelyyn sopivaksi.