Olla » Työt » Oppiminen » Omnia Finns

Olla suunnitteli kulttuurihistoriallisesti kallisarvoisen kampusalueen kunnostuksen

Omnia Finns

Sijainti: Espoo
Valmistumisvuosi: 2023
Koko: 2000 m²
Asiakas: Espoon koulutuskuntayhtymä Omnia

Kuvat: Martin Sommerschield, Olla Architecture

Omnia on espoolainen koulutus- ja kehittämiskeskus, joka tarjoaa monipuolisia koulutus- ja työvoimapalveluita sekä edistää elinikäistä oppimista ja osaamisen kehittämistä. Keskuksen yksi kampusalue sijaitsee Finnsinmäellä, joka on osa historiallista Espoota. Finnsin kampus on alunperinkin rakennettu opistoksi. Opiston ja sen lähialueen historia ulottuu kauas – lähistöllä sijaitseva Espoon kartano on 1700-luvun lopulta, ja tien toisella puolella oleva Mankbyn alue on yksi Suomen parhaiten säilyneitä keskiaikaisia kylätontteja. Osa hankkeeseen kuuluneista saneeratuista taloista ovat suojeltuja 1800–1900-luvun rakennuksia.

Kunnostettu kampusalue on Espoon koulutuskuntayhtymä Omnian omistama ja hallinnoima. Osa alueen vanhimmista rakennuksista tarvitsi korjaustoimenpiteitä: vaativassa korjaushankkeessa saneerattiin vuonna 1897 valmistunut päärakennus ja majoitustilana toiminut internaatti vuodelta 1919.

Suunnittelu tehtiin työyhteenliittymänä Swecon rakenne- ja teknisen suunnittelun kanssa. Myös yhteistyö kaupunginmuseon ja rakennusvalvonnan kanssa oli tiivistä: korjaustyöt suojelluissa rakennuksissa vaativat tarkkuutta ja kokemusta. Alueen historia ja eri vaiheet selvitettiin huolellisesti.

Päärakennuksen koko julkisivu uusittiin ja kunnostettiin. Myös rakenteita jouduttiin uusimaan: muun muassa paikan identiteetin luova torni suoristettiin.

Punainen majoitusrakennus vaati laajemman korjaustyön. Lähes koko toinen kerros piti uusia hirren laho-ongelmien vuoksi. Vaihtelevalla laadulla vuosikymmenien aikana korjattu rakennus palautettiin upeita yksityiskohtia myöten lähemmäs alkuperäistä ilmettään.

Kuva: Olla Architecture