Olla » Työt » Oppiminen » High Tech Academy

Tila pedagogiikan välineenä: kansainvälisen tason oppimis- ja kulttuurikeskus Kazakstanissa ammentaa suomalaisesta opetusohjelmasta

High Tech Academy

Sijainti: Almaty, Kazakstan
Valmistumisvuosi: 2020
Koko: 20 000 brm²
Asiakas: Kusto Group

Paikallisena asiantuntijana toimi suunnittelutoimisto Kazgor Design Academy

Kuvat: High Tech Academy

Oppimis- ja kulttuurikeskus HTA eli High Tech Academy sijaitsee komeassa paikassa Kazakstanin suurimmassa kaupungissa Almatyssa, kilometrin korkeudessa kaupungin keskustan ja Tienšan vuoriston välissä.

Uudesta HTA-oppimiskeskuksesta haluttiin kansainvälisen tason täyttävä huippukoulu. Asiakas päätyi selvitysten jälkeen suomalaiseen opetusohjelmaan perustuvaan, ilmiöpohjaista pedagogiikkaa toteuttavaan koulukampukseen. Koulussa ollaan toteutettu suomalaista pedagogiikkaa myös suomalaisten opettajien voimin. Haastetta keskuksen suunnittelulle toi paikan seismiset olosuhteet, tontin huomattavat korkeuserot, vieressä kulkeva vilkas moottoritie sekä paikallisten rakennusmääräysten erilaisuus.

High Tech Academy koostuu päiväkodista, ala-, keski- ja yläkouluista sekä kulttuuri- ja liikuntakeskuksesta, jotka on kaikki sijoitettu omiin kokonaisuuksiinsa. Nämä kuutiomaiset osat on sidottu kokonaisuudeksi verkkomaisen kattorakenteen alle. Koulurakennuksiin on sijoitettu myös auditorio, kirjasto, keittiö ja muita yhteistiloja. Liikunta- ja kulttuurimassa sisältää uimahallin, erikokoisia liikuntasaleja, kuntosalin sekä harrastetiloja musiikille ja taiteelle.

Vuoriston ja Almatyn keskustan väliin sijoittuvan oppimiskeskuksen suunnittelu oli projektina poikkeuksellisen vaativa muun muassa alueen seismisen aktiivisuuden sekä tontin huomattavien korkeuserojen takia.

Julkisivu länteen. Hight Tech Academyssa toimii päiväkoti, eri kouluasteita sekä kulttuuri- ja liikuntakeskus.

Julkisivu etelään.

Aktiivisuuteen ja ilmiöpohjaiseen oppimiseen kannustavassa High Tech Academyssa on monipuolisesti erilaisia liikuntatiloja uima-altaasta korkeisiin kiipeilyhuoneisiin.

1. kerroksen pohjakuva. Kaikki koulun toiminnot on sijoitettu omiin kokonaisuuksiinsa. Verkkomainen kattorakenne yhdistää kuutiomaiset osat toisiinsa.