Olla » Työt » Asuminen » Haso Tanhumäki

Olla suunnittelee veistoksellista tiiliarkkitehtuuria Oulunkylään

Haso Tanhumäki

Sijainti: Helsinki
Koko: 7600 kem2
Asiakas: Helsingin Asuntotuotanto

Kohde on suunnitteluvaiheessa.

Helsingin Asuntotuotannon Haso Oulunkylä sijoittuu kehittyvälle alueelle Helsingin Oulunkylään, Raide-jokerin varrelle. Kohteen suunnittelu on toteutettu pääsuunnittelijan johtamana ryhmittymänä.

Arkkitehtuurin kantavana ideana on pitkä, mutkitteleva rakennusmassa, jonka vaihtelevaa muotokieltä on korostettu rakennuksen pituussuuntaan porrastetulla harjakatolla. Rakennuksen muurimaiseen julkisivupintaan on tuotu vaihtelua lämpimän murretuilla tiilipinnoilla, ja elävällä ikkuna-aukotuksella. Jyhkeän ulkokehän vastakohtana toimii sisäpihan lasitettu parvekejulkisivu, jonka sisäpinnoilla toistuu lämmin kuultokäsitelty puu.

Asuntosuunnittelun tavoitteena on ollut vaihtelevat, linjakkaat ja kalustuksen kautta tutkitut asuntopohjat, sekä monipuolinen, perheasuntovoittoinen asuntojakauma. Kaikilla asunnoilla on asuntojen levyinen oma parveke, jonka yhteyteen ylimmissä kerroksissa sijoittuu myös avoterassit. Rakennuksen muoto kehystää suojaisaa, puistoon rajautuvaa sisäpihaa, jonne avautuvat myös kohteen sauna- ja kerhotilat terasseineen, asuntojen maantasopihat, sekä yhteiset leikki-, oleskelualueet istutusalueineen. Pihan pohjoispäässä sijaitsee hulevesiä tasaava sadepuutarha.

Rakennuksen vekattua muotokieltä on vahvistettu länsijulkisivun puolella pitkittäissuuntaisella harjakatolla, jonka alimmat harjakorkeudet sijoittuvat aina massan vekkausten kulmiin.

Tuusulanväylän puoleinen muuraus on toteutettu lämpimän murretuilla tiilisävyillä, jotka vaihtelevat vaalean tuohen värisestä tiilestä tumman pellavan sävyiseen tiileen. Materiaalipaletti on pyritty pitämään koko hankkeessa yksinkertaisena ja arvokkaana: tiili, betoni, puu, lasi ja metalli.

Alueleikkaukset etelästä ja pohjoisesta

Pohjapiirustus 1.krs

Pohjapiirustus 2.-4.krs

Sisäpihan puoleinen julkisivu on vedetty osin sisään parvekevyöhykkeen kohdalta siten, että ylimmän kerroksen isoille asunnoille muodostuu parvekkeiden lisäksi kattoterassit.