Variston sähköasema on arkkitehtoninen vertauskuva sähkölle
Variston sähköasema
Sijainti: Vantaa
Valmistumisvuosi: 2023
Koko: 1060 m²
Asiakas: Vantaan Energia
Valokuvat ja video: Martin Sommerschield, Kuvio
Vantaan Energian uusi sähköasema aloitti toimintansa joulukuussa 2023. Varistossa sijaitseva asema parantaa merkittävästi alueen sähkönsiirtovalmiutta. Arkkitehtuuri tukee aseman toiminnallisia tarpeita, mutta myös muuttaa rakennuksen tunnistettavaksi maamerkiksi ja uudeksi merkitykselliseksi paikaksi.
Asemakokonaisuuteen kuuluu kaksi rakennusta ja maisemaportaali. Asema sijaitsee Vantaan Energian olemassa olevan hiilivaraston ja lämpökeskuksen välittömässä läheisyydessä. Aseman tarkoituksena on palvella ja parantaa sähkönjakelua Vantaan kaupungin länsiosassa. Miehittämättömän sähköaseman kaikki toiminnot hoidetaan etänä.
Varsinaiseen asemarakennukseen kuuluvat 110 kV ja 20 kV kytkinlaitoshallit, valvomotila sekä teknisiä aputiloja. Muuntajat ja reaktori on sijoitettu toiseen rakennukseen.
Sähkö on yksi perusvoimista. Se ympäröi meitä kaikkialla ja on osa meitä. Luonnossa näemme sähköä esimerkiksi ukkosmyrskyn salamoissa, mutta myös meillä ihmisillä on kehoissamme monimutkaisia hermostojärjestelmiä, jotka käyttävät sähköisiä signaaleja. Sähkö ohjaa kaikkea, mitä teemme.
Sähköasemat ovat pieniä solmukohtia maan monimutkaisessa ”hermostossa” eli ”verkossa”, jossa voimalaitoksissa tuotettu sähkö jaetaan eri linjoille ja toimitetaan kuluttajille. Useimmat maailman lukuisista sähköasemista sijaitsevat syrjäisissä paikoissa, mutta kun asema sijoitetaan kaupunkialueelle, syntyy tarve ihmislähtöiselle muotoilulle. Rakennuksen sijaan on luotava myös paikka.
Kahden jännitteen välissä
Variston asema-alue on paikka, jossa kaksi täysin eri energiatasoilla varusteltua ympäristöä ovat vuorovaikutuksessa keskenään: aseman toisella puolella kohisee vilkas Kehä III, kun taas toisella puolella sijaitsee rauhallinen, luonnonsuojelalueelle avautuva peltomaisema. Kahden erilaisen miljöön kontrasti yhdistettynä sähköön ilmiönä muodostaa arkkitehtonisen konseptin ytimen.
Asema on arkkitehtoninen vertauskuva sähkökentälle, joka syntyy kahden vastakkaisen jännitteen varauksesta.
Paikan identiteetti ei synny rakennusten massoista, vaan niiden luomasta tyhjiöstä. Vaikutelmaa korostetaan julkisivujen käsittelyllä ja erityisillä valaistusratkaisuilla. ”Tyhjiötä” kohti suuntautuvien julkisivujen tärkeimmät elementit ovat valaistut hiekkapuhalletut lasilaatat ja tummanharmaat aaltopeltilevyt. Sähköllä ei ole fyysistä muotoa, mutta illalla rytmikkäästä asetetut valaistut lasilaatat tekevät ilmiöstä näkyvän. Kontrastina kaikki muut julkisivut ovat betonipintoja, jotka on käsitelty Umbra-värjäysmenetelmällä. Sen lämmin ruosteinen väri sointuu ympäristön kanssa yhteen kaikkina vuodenaikoina.