Olla » Työt » Työelämä » The Loft House

Loft-rakentamisen periaatteista ammentava pääkonttori vaikuttaa kontrasteillaan

The Loft House

Sijainti: Espoo
Valmistumisvuosi: 2021
Koko: 7500 m²
Asiakas: EKE-Rakennus

Kuvat: Martin Sommerschield, Kuvio

The Loft House on rakennusyhtiö EKEn tilaama ja myös yrityksen pääkonttorina toimiva toimistotalo Espoossa. Voitimme suunnittelukilpailun ehdotuksella, joka oli EKEn kaltainen: rehellinen, juureva ja arvovaltainen. Kontrasteilla ennakkoluulottomasti leikittelevä suunnitelma ammentaa sekä menneestä että tulevasta – 60-vuotiaan yrityksen pitkästä konstailemattomasta historiasta sekä sen tämänhetkisestä roolista teknologian eturintamassa. Betoni ja tiili kertovat yrityksen vankasta rakenteesta, EKEn nimikkomateriaali tammi lämmöstä ja inhimillisyydestä.

Talon julkisivut näyttäytyvät kauempaa katsottuna säntillisenä ja selkeänä, lähestyttäessä muurauksen reliefipinnalla ja ikkunoiden muodostamalla graafisella sommitelmalla saadaan syvyyttä ja lämpöä rakennukseen olemukseen. Pääsisäänkäynnin kohdalla pelkistetty rakenne rikottiin vaikuttavalla veistosmaisella leikkauksella. Kaavan suhteen otettiin tietoinen riski: venyttämällä kaavan rajoja saatiin säästettyä tontin komeita puita ja luotua rakennukselle sylimäinen sisääntuloaukio. Lasiseinän takana avautuu usean kerroksen korkuinen aulatila, joka herättää paitsi kohteeseen saapuvien, myös ohikulkijoiden huomion. Loft-toimiston avarat, isoin lasipinnoin rajatut tilat ovat viittaus myös tulevaisuuteen kurkottavaan asenteeseen.

Kontrastien leikki

Tiilijulkisivun tasainen ikkunajako on viittaus rakennusyhtiö EKEn pitkään konstailemattomaan historiaan. Itäpäädyn pääsisäänkäyntialueella pelkistetty rakenne kuitenkin rikottiin ja tuotiin tähän päivään veistoksellisella leikkauksella.

Materiaalimaailman ytimessä vankkuus, kestävyys ja inhimillinen lämpö

Jo kilpailuvaiheessa rakennukselle luotiin selkeä, EKEn identiteettiä heijastava materiaalimaailma. Pelkistetty tiili ja betoni kertovat yrityksen vankasta rakenteesta. Lämmin tammi puolestaan tuo tilaan lämpöä ja inhimillisyyttä samalla vaivihkaa kiinnittäen rakennuksen materiaalimaailman yrityksen nimeen.

Lähtökohtana tulevaisuuteen katsova talo

Rakennuksesta haluttiin tehdä symboli sekä EKEn pitkälle historialle että yrityksen tulevaisuuteensuuntaavalle asenteelle. Sisätilojen avoimet lasipinnat sekä kunnianhimoinen lasijulkisivu viestivät yrityksen eteenpäin kohdistetusta katseesta.

Rakennuksen aula avautuu usean kerroksen korkuisena.