Olla » Työt » Kulttuuri ja vapaa-aika » Tapiolan golf-keskus

Arkkitehtonisesti kunnianhimoinen klubitalo kruunaa vehreän vapaa-ajan ympäristön muodonmuutoksen

Tapiolan golf-keskus

Sijainti: Espoo
Valmistumisvuosi: 2016
Koko: 2100 kem²
Asiakas: Tapiola Golf Oy

Kuvat: Kari Palsila, Teemu Kiiskinen

Projektilla oli kunnianhimoinen tavoite: muuttaa kaatopaikka golfkentäksi. Kunnianhimoisen muutoksen myötä entinen maisemaa pilaava jättömaa muuntui vihreäksi virkistysalueeksi, joka tarjoaa alueen asukkaille paitsi kauniimpia näkymiä, myös harrastusmahdollisuuksia golfin parissa. Alueen kruununa on komea klubirakennus.

Klubirakennuksen suunnittelun lähtökohdat olivat haasteelliset: maasto on pehmeää ja tontilla on suuret korkeuserot. Puuverhoiltu klubirakennus sijoittuu painaumaan alueen koillisnurkalle. Maaston muotoja hyödynnettiin sijoittamalla rakennuksen ensimmäiseen kerrokseen huoltotoiminnot sekä liiketiloja ja harjoittelukeskus, ja niiden yläpuolelle tekniset tilat. Kolmanteen kerrokseen, golfkentän kumpuilevan maaston tasolle, nostettiin lasinen, paviljonkimainen klubikeskus ravintoloineen ja saunoineen. Liimapuupalkkien kannattelema katto luo klubirakennukselle tunnistettavan ilmeen ja suojaa aurinkoista terassia, jolta aukeavat upeat näkymät avoimelle, links-tyyliselle golfkentälle.

Tärkeinä lähtökohtina suunnittelussa olivat kestävyys ja muuntojoustavuus. Mankkaan kaatopaikan jätteet suljettiin tiiviin suojakerroksen sisään, jonka päälle golfkenttä maisemoitiin. Samalla syntyi biokaasuesiintymä, josta tuotetaan paikallisesti kaukolämpöä. Tontilla hyödynnetään maalämpöä, ja aurinkopaneelit tuottavat kesäisin sähköä ravintolan keittiölle, joka on kesäkaudella pidempään auki. Palkittu ravintola on toiminnassa läpi vuoden, ja myös alakerran myymälätilat ovat ympärivuotisessa käytössä, talvikaudella simulaattoriharjoittelun tiloina. Kesällä samoilta harjoittelupaikoilta voi lyödä suoraan rangelle.