Olla » Työt » Kaupunkitilat » Ravintola Lafter

Ravintola herätti henkiin historiallisen tilan

Ravintola Lafter

Sijainti: Fennia-kortteli, Helsinki
Valmistumisvuosi: 2023
Koko: 260 m²
Asiakas: Sponda, Noho Partners

Valokuvat: Martin Sommerschield

Lafter-ravintolan uudistus herätti henkiin historiallisen sisäpihan kirkastaen samalla koko Fennia-korttelin sisääntulokokemuksen. Uutta ja vanhaa yhdistelevä tila on eläväinen, tyylikäs ja aikaa kestävä – aivan kuten merkittävien kulttuurikohteiden ja vilkkaiden liikenneyhteyksien keskellä sijaitseva kortteli muutenkin.

Lafter on osa Fennia-korttelin laajempaa, Ollan suunnittelemaa uudistusta.

Vanha rakennus osasi yllättää – ja taitava suunnittelutiimi vastata haasteisiin

Arvokorttelin sisäpihalla sijaitsevalle ravintolalle luotiin konsepti, jonka kulmakiviä olivat perinteiden ja modernin yhdistäminen, pintojen ja yksityiskohtien kiinnostavuus sekä lämpimän tyylikäs kokonaiskokemus. Tilan tuli olla linjassa myös ravintolan espanjalaishenkisen tarjooman kanssa. Kirkas konsepti kantoi läpi tiukkaan aikataulutetun ja yllätyksiä tarjonneen projektin.

Fennia-kortteli on rakennettu vuonna 1899, ja aikojen saatossa sitä on muokattu, laajennettu ja uusittu lukuisia kertoja. Vanhan rakennuksen tuomat yllätykset selvisivät osittain vasta purkutöiden yhteydessä. Haasteita käännettiin mahdollisuuksiksi urakan edetessä: vanhan rakenteen alta paljastuneet kiinteät lattiarakenteet tasoeroineen hyödynnettiin uutta pohja-layoutia suunnitellessa tarkasti. Ravintolatilan symmetrinen portaikko pyrittiin toteuttamaan niin, että kiinteiden rakenteiden purkua olisi mahdollisimman vähän. Lattian kautta tuodut tarjoilualueen LVI-vedot sovitettiin tiukkoja raameja noudattaen nykyisen välipohjan, uusien asennuslattiarakenteiden ja kiintokalusteiden sisään. Kaikki käytettävissä oleva tila käytiin huolellisesti läpi yhdessä muiden suunnittelijoiden kanssa. Tiiviin yhteistyön ansiosta ei lopputuloksesta jouduttu yllätyksistä huolimatta tinkimään.

Tila ja historia heräsivät henkiin

Lafter sijaitsee korttelin sisäpihalla vaikuttavassa atrium-tilassa. Muutoksessa tilaa vietiin rohkeasti kohti korttelin alkuperäistä henkeä. Fennia-salin julkisivusta tuotiin esiin komeat kaariaiheiset lasiovet. Julkisivun muotokieltä korostettiin lisäksi valaistuksella ja katseen kiinnittävien peiliratkaisujen avulla.

Uuden ja vanhan lisäksi tila leikkii taitavasti muillakin kontrasteilla. Pehmeälinjaiset, loossimaiset sohvat tuovat korkeaan tilaan kaivattua intiimiyttä. Tarjoilualueen tasoerot tekevät tilasta kiinnostavan, mutta symmetrinen portaikko pitää tilan liikkumisen kannalta selkeänä. Baaritiski sijoitettiin ravintolan keskelle, jotta baarihenkilökunta on mahdollisimman helposti lähestyttävissä. Näyttävien valaistusratkaisujen, monipuolisten kalusteryhmien ja ylätasanteella sijaitsevan dj-paikan ansiosta tila muuttuu luontevasti lounasravintolasta kuplivaksi aftwerwork-paikaksi.

Ravintola suunniteltiin niin, että se on ketterästi hyödynnettävissä myös viereisen Casinon tarjoilu- ja tapahtumatilana.
Atriumiin palautettiin tilan alkuperäistä ilmettä tuomalla esiin Fennia-salin julkisivun komeat kaariaiheiset peilit.