Olla » Työt » Oppiminen » Maatullin koulu, kilpailuehdotus

Kilpailuehdous sitoo koulurakennuksen sekä sitä ympäröivät ulkoilureitit, viheralueet ja lähikorttelit kutsuvaksi kokonaisuudeksi

Maatullin koulu, kilpailuehdotus

Sijainti: Helsinki
Vuosi: 2020
Koko: 9600 brm²

Lunastus

Osallistuimme Maatullin koulun yleiseen arkkitehtuurikilpailuun Syli-nimeä kantaneella ehdotuksella. Ehdotuksessa Tapulikaupungin kaupunginosa sai uuden yhteisöllisen ytimen ja monipuolisen oppimisympäristön. Ehdotuksessa torimainen aukio sitoo koulurakennuksen sekä sitä ympäröivät ulkoilureitit, viheralueet ja lähikorttelit kutsuvaksi kokonaisuudeksi. Kerrostalo- ja omakotialueet yhdistävä ehdotus täydentää kaupunkirakennetta luontevasti. Uuden rakennuksen vehreät pihat muodostavat toiminnoiltaan ja ilmeeltään eheän kokonaisuuden: Pikku Prinssin ja päiväkodin pihojen väliin sijoitetaan leikkipuisto. Koulun piha avataan etelän suuntaan. Syntyy innostava ja turvallinen lasten maailma, johon ei jää katvealueita.

Rakennuksessa on kaksi selkeää puolta: kaupunkiin päin avautuva julkinen syli sekä yksityisempi pihansuuntainen koulupuoli. Torille aukeavat tilat – pääaula, ruokasali ja kädentaitoaineet – viestivät talon toiminnasta ja yhteisöllisestä luonteesta. Koulun sydän on sen keskiosa, jossa toiminnot limittyvät. Näyttämö avautuu kolmeen suuntaan. Keittiön huolto tapahtuu Kimnaasipolun kautta, kädentaitotilojen torin kautta.

Päiväkotiin johtaa oma reittinsä, ja sen piha on turvallinen tasku. Matka rakennuksen yhteistiloihin on lyhyt. Toisen kerroksen ryhmät esikouluineen ovat alkuopetuksen välittömässä läheisyydessä. Luonnontieteet sijaitsevat maantasossa, oppimiskorttelit toisessa kerroksessa. Perusopetuksen polveilevalla sisäkadulla julkisemman ja yksityisemmän tilan hierarkia on selkeä eikä opetustilojen läpi kuljeta. Luokkamaiset tilat aukeavat suoraan pihalle. Sisäänvedetyt ulkoportaat ovat valoisat ja leveät. Useat sisäänkäynnit jakavat välituntiliikenteen ruuhkattomiksi virroiksi.

Rakennuksen päämateriaalit ovat poltettu tiili ja syvennysten puu. Pohjoiseen aukeaa lasinen syli. Harjakaton muunneltu muoto täydentää avointa maisemaa, ja ulkoinen vedenpoisto tekee siitä teknisesti järkevän. Pihatilat jäsentyvät peli- ja leikkikenttien, katos- ja istutusalueiden kudelmaksi. Polveileva piha täydentää rakennuksen arkkitehtuuria antaen liikunnalle, oppimiselle ja oleskelulle vehreät kehykset.