Olla » Työt » Työelämä » ABB Strömberg Park

Vanha teollisuuskiinteistö muutettiin vaikuttavaksi 700 hengen monitilatoimistoksi

ABB Strömberg Park

Sijainti: Vaasa
Valmistumisvuosi: 2019
Koko: 59 000 m²
Asiakas: ABB Oy

Valokuvat: Mika Huisman

Vanhan ja uuden ennakkoluuloton dialogi

Vaasan Strömberg Parkissa sijaitsevan teollisuushallin muuttaminen moderniksi monitilatoimistoksi on esimerkki projektista, jossa ennakkoluulottomalle suunnittelulle oli selkeä tilaus. Teknologiayritys ABB:n tarve keskittää yksikkönsä saman katon alle johti vanhan teollisuuskiinteistön vaikuttavaan muodonmuutokseen: korkea teollisuustila muutettiin 700 ihmisen moderniksi monitilaympäristöksi, jossa historia ja huippuosaaminen kohtaavat.

Arkkitehtonisen konseptin ja sitä tukevan sisustuskonseptin pääperiaate on ennakkoluuloton ja luova vuoropuhelu vanhan ja uuden välillä. Tehdashallin suurta kokoa hyödynnettiin rakentamalla sen sisälle uusi välipohja ja sijoittamalla ylemmälle tasolle koko rakennuksen läpi kulkeva sisäkatu. 250 metriä pitkä katu on massiivisen rakennuksen visuaalinen ja toiminnallinen kokoaja. Uuden välipohjan rakentamisen ansiosta sisäkadun alle pystyttiin sijoittamaan myös samansuuntainen, läpiajeltava parkkihalli.


Strömberg Park on Vaasassa sijaitseva ainutlaatuinen historiallinen teollisuusympäristö. Alvar Aallon suunnitteleman asemakaavan mukaan 1940-luvulla rakennettu alue on nykyään pääosin ABB:n omistuksessa. Alueen suurin yhtenäinen rakennus on Eskil Haldinin suunnittelema, kahden erillisen kiinteistön vaiheittaisten laajennusten myötä muodostunut halli.

Vanhan rakennuksen julkisivua hallitsevat suuret ikkunat ovat uuden tilakonseptin myötä näkyvästi läsnä myös sisätiloissa. Vanhojen ikkunoiden muotokieli toistuu talon toisella puolella, jonne sisäkadulle rakennettiin uusi iso parvekkeellinen päätyikkuna. Talossa ei ole käytäviä, vaan liikkuminen tapahtuu luontevasti aktiivisten tilasarjojen kautta. Lasipinnoin rajatut tilat ilmentävät tiedon avointa liikkumista ja kertovat teknologiayrityksen vuorovaikutteisesta toimintakulttuurista.

Alvar Aallon suunnittelema alue

Strömberg Park on Vaasassa sijaitseva ainutlaatuinen historiallinen teollisuusympäristö. Alvar Aallon suunnitteleman asemakaavan mukaan 1940-luvulla rakennettu alue on nykyään pääosin ABB:n omistuksessa.

Teollisuushallista toimistotalo

Hallin kokoa hyödynnettiin rakentamalla sen sisälle uusi välipohja ja sijoittamalla ylemmälle tasolle koko rakennuksen läpi kulkeva sisäkatu.

Sisäkatu yhdistää tilat toisiinsa

Rakennuksessa ei ole käytäviä, vaan liikkuminen tapahtuu luontevasti tilasta toiseen.

Talossa ei ole käytäviä, vaan liikkuminen tapahtuu luontevasti aktiivisten tilasarjojen kautta. Lasipinnoin rajatut tilat ilmentävät tiedon avointa liikkumista ja kertovat teknologiayrityksen vuorovaikutteisesta toimintakulttuurista