Olla » Uutisemme » Olla mukana World Architecture Festivalilla: ”Palkituilla töillä viestimme siitä, mikä on arkkitehtuurissa arvokasta”

Olla mukana World Architecture Festivalilla: ”Palkituilla töillä viestimme siitä, mikä on arkkitehtuurissa arvokasta”

World Architecture Festival on maailman suurin ja merkittävin vuosittainen arkkitehtuuritapahtuma. Ollalla oli ilo osallistua loppuvuodesta 2022 järjestetyille festivaaleille sekä tuomaristossa että vierailijana, kun kansainvälisen arkkitehtuuriyhteisö pääsi kokoontumaan Lissaboniin kahden vuoden pandemiatauon jälkeen.

Projektiesittelyt avaavat ikkunan monien eri alojen ja kulttuureiden arkkitehtuuriin. Kuva: WAF

Ollan ytimessä on vankkumaton usko luovan ja laadukkaan suunnittelun muutosvoimaan. Siihen liittyen WAF tarjoili tänäkin vuonna innostavia todisteita ja runsaasti ajatustenruokaa, toteaa Ollan toimitusjohtaja Mikko Lahikainen. ”WAF:ssa arkkitehtuurin loputtomat mahdollisuudet inhimillisten ongelmien ratkaisijana ovat laajasti esillä. Yksi festivaalin hienous on siinä, että pienetkin hankkeet pääsevät esille – vaikka rakennus on kooltaan pieni, voi sen merkitys yhteisölle ja yksilölle olla sitäkin suurempi. Olisi hienoa, jos tulevaisuudessa festivaalin projektien esittelyvideot olisivat avoimesti kaikkein saatavilla. Tieto on siitä poikkeuksellinen luonnonvara, että se vain paranee kuluttamalla.”

Yhden kategorian palkintoehdokkaat käydään läpi kokonaisuutena: suunnittelijaryhmät esittelevät työnsä, minkä jälkeen tuomarit vetäytyvät tekemään päätöksen voittajasta ja yhdestä kunniamaininnasta. Kuvat: WAF
Ollan Bratislav Toskovic haluaa tuomarina nostaa esiin ideoita, joilla on sovelluspotentiaalia

WAF tarjoaa valtavan laajan ja monipuolisen kattauksen arkkitehtuuria. Tuomarointi mahdollistaa sukelluksen pintaa syvemmälle. Ollan arkkitehti Bratislav Toskovic oli arvioimassa kansainvälistä parhaimmistoa kategoriassa Completed buildings – Health. Bratislav toimi pääsuunnittelijana vuonna 2018 WAF:ssa kategoriansa voittaneessa Länsisalmen sähköaseman suunnitteluhankkeessa. Kilpailuvoiton jälkeen Bratislav on kutsuttu festivaalin tuomaristoon joka vuosi. ”Tuomarointirupeama on aina palkitseva ja kehittävä kokemus. Tuomari pääsee käymään vuoropuhelua sekä muiden arvioijien että itsensä kanssa: myös omia kriteerejä tulee pohdittua syvällisesti.”

Tuomarointi on intensiivinen sessio. Kunkin kategorian kaikkien töiden arvioiminen tapahtuu yhden päivän aikana. Ehdokaslistalle päässeet projektit esitellään peräkkäin, minkä jälkeen kolme tuomaria esittävät tarkentavia kysymyksiä. Lopuksi tuomarit vetäytyvät keskustelemaan ja valitsemaan kategoriavoittajan sekä yhden erityisen ansiokkaan projektin.

Bratislavia ohjaa tuomaroinnissa halu etsiä luovia ajatuksia ja ratkaisuja, joilla on laajempaa sovelluspotentiaalia. ”Tuomarina pyrin aina tunnistamaan projektissa sellaiset konseptuaaliset, esteettiset tai toiminnalliset piirteet, jotka ylittävät projektin fyysisiä rajoja, avaavat uusia ulottuvuuksia ja ovat ajattelumalleina yleisesti sovellettavissa.”

Ollan Bratislav Toskovicia (oik.) voinee kutsua festivaalin vakiotuomariksi: Bratislav on toiminut tuomarina vuodesta 2018 lähtien sekä festivaalin päätapahtumassa että Kiinassa järjestettävässä WAF Chinassa. Kuvassa Bratislav keskustelee tapahtumajärjestäjä Annabell Piken kanssa. Kuva: WAF