Olla » Uutisemme » Kun kaksi varausta kohtaa — kehätien ja peltomaiseman välissä sijaitseva sähköasema kuvastaa sähkön luonnetta

Kun kaksi varausta kohtaa — kehätien ja peltomaiseman välissä sijaitseva sähköasema kuvastaa sähkön luonnetta

Vantaan Energian uusi sähköasema Varistossa otettiin käyttöön joulukuussa 2023. Sähköasema vahvistaa merkittävästi alueen sähkönsiirtokapasiteettia. Aseman arkkitehtuuri ei pelkästään vastaa toiminnallisiin tarpeisiin, vaan tekee rakennuksesta myös paikallisen maamerkin. Konseptin ytimessä on sähkön synty kahden jännitteen kohdatessa.

Sähkö tarvitsee syntyäkseen positiivisen ja negatiivisen varauksen. Variston asema sijaitsee kiireisen Kehä III:n ja rauhallisen peltoaukean välissä – kahden lataukseltaan erilaisen miljöön yhtymäkohdassa. Tulos on vahvan identiteetin omaava paikka, joka paitsi antaa suojan tärkeille tuotantolaitteille, myös ilmentää itse sähkön luonnetta.

Sähkö ilmiönä on kiehtonut kohteen pääsuunnittelijaa Bratislav Toskovicia ennenkin. Fingridille suunniteltu Länsisalmen sähköasema palkittiin vuonna 2018 World Architecture Festivalilla kategoriansa parhaana.

Suunnittelussa Toskovic korostaa vahvan konseptin lisäksi dialogin tärkeyttä: arkkitehtuurin laatu on suorassa yhteydessä keskustelun tasoon. Sillä, miten ideat ja tieto liikkuvat suunnittelijoiden, asiakkaan ja toteuttajien välillä, on valtava merkitys.

Sama periaate pätee rakennukseen ja sen ympäristöön. Arkkitehtuurin laatuun vaikuttaa olennaisesti se, miten sujuvasti rakennus keskustelee ympäristönsä kanssa. Variston sähköasema avaa yhteyden kahden hyvin erilaisen alueen välille.

Yhtymäkohtaan ei ilmesty ainoastaan rakennus, vaan uusi merkityksellinen paikka.

Katso kuvakooste Variston sähköasemasta.

Kuvat: Martin Sommerschield, Kuvio