Olla » Työt » Oppiminen » Hankasalmen koulukeskus

Veistoksellinen koulukeskus on koko kunnan ylpeys

Hankasalmen koulukeskus

Sijainti: Hankasalmi
Valmistumisvuosi: 2020
Koko: 5600
Asiakas: Hankasalmen kunta

Kuvat: Martin Sommerschield, Kuvio

Suunnittelemme hyvinvointia lisääviä rakennuksia ja ympäristöjä. Koulusuunnittelussa käy harvinaisen selväksi se, miten emme luo vain rakennuksia, vaan edellytyksiä tekemiselle, kokemiselle ja kohtaamiselle. Hankasalmen koulukeskus suunniteltiin palvelemaan kaikkia kuntalaisia. Vetovoimaisena maamerkkinä toimivan rakennuksen muotokieli on komean veistoksellinen: koulu on kutsuva julkinen rakennus, koko kunnan ylpeys.

Uuden koulukeskuksen elävä ja muuntokykyinen pohjaratkaisu mahdollistaa oppimisen kaikissa tiloissa. Erilaiset aulat on varustettu taiteen, kulttuurin ja liikunnan tiloiksi; portaat palvelevat oleskelun, oppimisen ja esiintymisen tiloina. Tiloissa liikkumista helpottavat erilaiset luontoaiheiset teemat.

Hankasalmen kunta järjesti loppuvuodesta 2018 suunnittelu- ja toteutuskilpailun uudesta monitoimikeskuksesta. Neljän valikoidun osallistujan kesken järjestettiin suunnittelukilpailu, johon laadittiin pitkälle viety ehdotus uudesta keskuksesta. Voitimme kilpailun yhteistyössä YIT Keski-Suomi Oy:n kanssa. Rakennuslupa- ja toteutussuunnittelu lähtivät heti käyntiin ja rakennus valmistui syksyllä 2020.

Hankasalmen uusi koulukeskus toteutettiin niin, että vanha koulurakennus saattoi jatkaa toimintaansa turvallisesti rakennustöiden ajan. Uuden koulurakennuksen paikka määräytyi vanhan koulun ja muiden ympäröivien rakennusten sijainti, urheilupaikat, liikennejärjestelyt, maaston muodot ja ilmansuunnat huomioiden.

Hankasalmen uutena vetovoimaisena maamerkkinä toimivan rakennuksen muotokieli on pelkistetty ja komean veistoksellinen. Kaikkia kuntalaisia palveleva uusi koulukeskus näyttäytyy kutsuvana julkisena rakennuksena ympäristössään. Sen muunneltu harjakatto sovittaa rakennuksen olemassa olevaan rakennuskantaan dynaamisella ja tuoreella tavalla. Julkisivujen luonnonläheinen, levollinen väritys ei dominoi liikaa miljöössään. Laajat puupinnat puolestaan sitovat rakennuksen läheiseen Hankasalmen kirkkoon.

Keskuksen ympärillä aukiot, pihat, liikenne ja pysäköinti muodostavat hallitun ja turvallisen kokonaisuuden. Punatiilinen päiväkotirakennus on sympaattinen osa isompaa kokonaisuutta. Monitoimiaulasta näkyy sisäänkäynnin kautta kirkon torni ja välituntipihalle johtavasta suuresta lasiseinästä avautuu rajattu näkymä järven suuntaan.

Komea mutta kompakti

Koulukeskuksen kompakti massa hyödyntää tilaa tehokkaasti jättäen pihoille riittävästi tilaa. Hiukan muusta rakennuksesta erotettu, yksitasoinen päiväkotimassa keventää rakennuksen mittakaavaa entisestään tehden siitä sekä vaikuttavan että helposti hahmotettavan.

Sahapaikkakunnan koulukeskuksessa suunnistetaan puuteemojen mukaan

Kullakin tilalla on oma nimikkopuusta ammentava väri- ja materiaalimaailmansa, mikä helpottaa rakennuksessa liikkumista.

Hankalsalmen koulukeskuksessa toimii maailman ainoa suunnistuspainotteinen lukio. Erityispiirre tehtiin näkyväksi koulun tilagrafiikoissa.