Olla » Uutisemme » Olli Ollan takana

Olli Ollan takana

60 vuotta sitten perustettua toimistoa on alusta alkaen kannatellut kunnianhimo ja ymmärrys hyvän yhteishengen merkityksestä.


Ollan tarina alkaa vuodesta 1962, jolloin 29-vuotias Olli Parviainen perusti Arkkitehtuuritoimisto Olli Parviainen Ky:n. 1960-luvulla yrityksen nimeä ei tarvinnut sen enempää ideoida: säätely oli tiukkaa, ja arkkitehtitoimiston sai perustaa ainoastaan arkkitehdin omalla nimellä.

Nuoren arkkitehdin luotsaama toimisto kasvoi ja menestyi nopeasti. Toimiston ensimmäinen mittavampi työ oli Jyväskylään toteutettu Karjalan Pukutehdas ja sen konttori. Rakennus on paikallaan edelleen ja toimii nykyisin hotellina.

Olli Parviainen oli päässyt kansainvälisten suunnitteluhankkeiden makuun jo ennen oman toimistonsa perustamista. Vuotta ennen nimikkotoimistonsa aloittamista hän oli mukana kolmen nuoren arkkitehdin tiimissä, joka voitti Reykjavikin esikaupunkialueen pohjoismaisen asemakaavakilpailun. Kielistä ja kansainvälisyydestä innostuneen Parviaisen toimisto palvelikin pian myös ulkomaisia asiakkaita: Ruotsin Halmstadiin suunniteltu Nordiskafiltin pääkonttori oli Pohjoismaiden ensimmäinen avokonttorirakennus. Neuvostoliittoon Arkkitehtuuritoimisto Olli Parviainen suunnitteli 1970- ja 80-luvuilla kymmeniä sairaaloita ja hotelleja. Tapiola Consultants -konsortion osana toimisto teki suunnitteluprojekteja myös Egyptiin, Saudi-Arabiaan ja Irakiin.

Nykyään suojeltu Nordiskafiltin pääkonttori Hamlstadissa oli Pohjoismaiden ensimmäinen avokonttorirakennus. Uudenlainen toimistotalo sai sen valmistumisen aikaan 1960-luvulla paljon mediahuomiota Suomessakin . Kuva: Olli Parviaisen kotialbumi
Kansainväliset neuvottelut käynnissä: Pietarissa edelleen toimivan hotelli Pulkovskajan suunnitelmia käytiin läpi toimistolla vuonna 1982 tilaajan edustajan professori Sergey Speranskyn ja projektiryhmän kanssa. Kuva: Olli Parviaisen kotialbumi

Kansainvälistymistä vauhditti mainiot suhteet suomalaisiin rakennusliikkeisiin. Valmius toimia ulkomailla kannatteli silloinkin, kun kotimaassa ajat kovenivat: 1990-luvun laman alkaessa rakentaminen loppui Suomessa kuin seinään. Muutamat pitkäkestoiset työt pitivät toimiston toiminnassa konkurssiaallon keskellä. Uusia töitä haettiin kansainvälisiltä asiakkailta, muun muassa juuri itsenäistyneistä Kazakstanista ja Ukrainasta. 

Olli Parviainen piti hyvän ilmapiirin vaalimista sekä ulospäin että oman väen kesken suuressa arvossa. ”Toimiston henkilökunnan yhteishengen ylläpitäminen, yhdessä tekeminen ja kouluttautuminen oli tärkeää. Retkiä ja opintomatkoja tehtiin porukalla, perheetkin otettiin mukaan pikkujouluihin ja kesäjuhliin. Asiakkaita kutsuimme kotiin ja kestitimme kotoisan ruoan äärellä vaimoni Hannan kanssa”, muistelee nyt 89-vuotias Parviainen.

Arkkitehtitoimisto Olli Parviaisen henkilökunta kesäkuun auringossa Tapiolassa 1983. ”Työmme oli aina tiimityötä. Työsuhteet olivat pitkäkestoisia, henkilökunnan vaihtuvuus pientä. Nopean kasvun vuosina toimisto pystyi houkuttelemaan hyvää porukkaa töihin: tiimiimme kuului myös ulkomaalaisia ammattilaisia, jotka toivat uudenlaista näkemystä ja tuoretta otetta monikulttuuriseen yhteisöömme.” Kuva: Olli Parviaisen kotialbumi

”Ajan seuraaminen ja ihmisistä huolen pitäminen ovat olleet aina yrityksen tärkeimpiä arvoja. Ne eivät vanhene koskaan – niistä kiinni pitämällä pärjää myös tulevaisuudessa.”

– Olli Parviainen

Maailma on vuonna 2023 monilta osin hyvin erilainen verrattuna kuuden vuosikymmenen takaiseen. Työn tekeminen on kokenut valtavia muutoksia. Digitaalisuus on ajanut ohi perinteisen piirustuslaudan, hakaviivoittimen ja tussikynän. Siinä missä rakennuksia hahmoteltiin ennen pienoismallien avulla, kannattelee suunnittelua tänä päivänä tietomallityöskentely ja avoimet suunnittelurajapinnat. Arkkitehdin työn ydin ei kuitenkaan ole muuttunut vuosien aikana. Kyse on edelleen ennen kaikkea ratkaisujen löytämisestä, muodon ja toiminnan yhdistämisestä. Ollassa ihmisten ja ympäristön kannalta parhaita mahdollisia ratkaisuja on arkkitehtien kanssa luomassa sisustusarkkitehtuurin, palvelumuotoilun, mallintamisen, graafisen suunnittelun ja visualisoinnin ammattilaiset.

Olli Parviainen istuu Urho Kekkoselle suunnittelemansa kalastusmaja Riskilän terassilla Iniön saaristossa. ”Elämäni on rakentunut arkkitehtuurin kautta. Se on tuonut mukanaan lukuisia mielenkiintoisia ihmissuhteita kotimaassa ja kansainvälisesti. Inspiraatiomatkat arkkitehtuurikohteisiin ympäri maailman yhdessä kollegoiden kanssa ovat antaneet paljon. Yhteensä on tullut vierailtua sadassa maassa. Taide yleisesti on elämäni suola. ” Kuva: Olli Parviaisen kotialbumi