Olla » Uutisemme » Kollaasi: Tammikuu

Kollaasi: Tammikuu


Kollaasi on kuukausittainen kooste Ollan kuulumisista. Tammikuu 2024 oli Ollalle erityinen merkkipaalu: Parviainen arkkitehdeistä tuli Olla Architecture tasan vuosi sitten. Vuosipäivän lisäksi tammikuussa juhlittiin kilpailuvoittoa ja merkittävän logistiikkakeskushankkeen valmistumista.

Vuosi Ollana

Parviainen arkkitehdeistä tuli Olla vuosi sitten. Nimi- ja identiteettimuutoksen taustalla oli pitkä prosessi, jonka aikana toimiston tekemistä oli kehitetty pitkäjänteisesti toimintatapa kerrallaan. Uusi identiteetti teki sisäisestä muutoksesta ulkoisesti havaittavan.

Uudistus oli koko toimistoa koskenut ponnistus: kaikki elementit nimestä logoon luotiin ollalaisten voimin.

Mitä muita nimiä toimistolle harkittiin? Lue nimivalinnasta ja muutosprosessin muista vaiheista lisää täältä.

Ollan DHL:lle suunittelema logistiikkakeskus on hiilineutraali jättiläinen

Vuoden alussa Sipooseen valmistunut logistiikkakeskus koostuu noin 44 000 neliömetrin korkeavarastosta ja toimistotiloista. Keskus tarjoaa monipuolisia varastointiratkaisuja kapeakäytävähyllyistä kuormalavahyllyihin sekä muun muassa laajan vaarallisten aineiden varastointiin tarkoitetun osaston.

DHL:n kestävyystavoitteiden mukaisesti rakennus on täysin hiilineutraali. BREEAM Excellent -sertifioidun keskuksen energiantuotannossa hyödynnetään maalämpöä ja aurinkopaneeleja. Ympäristöystävällisiin ratkaisuihin kuuluvat myös älykäs kiinteistötekniikka, LED-valaistus, vettä säästävät kalusteet ja sadeveden talteenotto.

Lue lisää kuuden jalkapallokentän kokoisesta logistiikkakeskuksesta täältä.

Olla voitti YIT:n kanssa Tampereen Luovin suunnittelukilpailun

Ollan ja YIT:n ehdotus ammattiopisto Luovin uudisrakennuksesta valittiin vuodenvaihteessa suunnittelukilpailun voittajaksi. Luovi on Suomen suurin erityisammattioppilaitos, joka järjestää koulutusta myös erityistä tukea vaativille opiskelijoille. Tampereen yksikössä järjestetään logistiikan, puhtaus- ja kiinteistöpalveluiden, ravintola- ja catering-alan, liiketalouden sekä media-alan koulutusta noin 250 opiskelijalle. Iidesjärven rannalle nousevan oppilaitoksen suunnittelussa kiinnitetään erityishuomiota esteettömyyteen.

Rakennuksen on tarkoitus valmistua kesällä 2025. Lue Aamulehden juttu Luovista täältä.

Olla mukana Aalto-yliopiston ja Tampereen yliopiston kestävyyshankkeessa

Olla on mukana Aalto-yliopiston ja Tampereen yliopiston Visualizing Our Future Public Realm Together -tutkimushankkeessa. Hanke auttaa arkkitehtitoimistoja kehittämään uutta kestävän liiketoiminnan osaamista: lopputuloksena kaksivuotisesta projektista syntyy tieteellisten julkaisujen lisäksi digitaalinen työkalu arkkitehtitoimistoille avuksi vihreään siirtymään.

Työkalun tarkoituksena on tukea arkkitehteja kestävyystavoitteisiin liittyvissä neuvottelu- ja päätöksentekoprosesseissa sekä auttaa visualisoimaan kestävää tulevaisuutta, hyödyntämään kestävän arkkitehtuurin malleja, kehittämään paikallisyhteisöjen kanssa kestäviä yhdyskuntia sekä mahdollistaa pääsy ammatilliseen ja paikalliseen tietoon.

Olla kuuluu hankkeen ohjausryhmään, jossa on mukana myös joukko muita suomalaisia arkkitehtitoimistoja sekä muun muassa Royal College of Art, SmartViz  ja Business Finland. Ohjausryhmän jäsenet osallistuvat työpajoihin ja haastatteluihin, joiden avulla työkalua kehitetään.